Vad orsakar arbetsutmattning?

Tanja Lappi

Känslan av och symtomen på utmattning är vanligtvis mycket lika, oavsett om orsakerna finns i privatlivet eller på arbetet. När det gäller riskfaktorer och behandling av utmattning är det dock viktigt att känna till när de grundläggande orsakerna till utmattning finns på arbetsplatsen.

I den här artikeln går vi tillsammans igenom de konkreta faktorer som är riskfaktorer för utmattning i arbetet. När du läser vidare kan du försöka identifiera de saker som du bör vara särskilt uppmärksam på i ditt eget arbete eller de saker som du känner att du behöver ändra på.

Arbetsutmattning är ett störande tillstånd för både arbetstagaren och arbetsplatsen

Utmattning känns vanligtvis både i sinnet och i kroppen. Ofta går man till läkaren på grund av ett somatiskt symtom (t.ex. sömnlöshet, magont, huvudvärk, ryggont). Utmattning känns i sinnet och kroppen som en trötthet som inte kan övervinnas med en god natts sömn eller normal återhämtning. Den påverkar också humöret, så att en positiv person blir cynisk och irriterad på minsta lilla sak. Du kanske har börjat ifrågasätta dina egna prestationer och färdigheter, ditt minne kan ha börjat svikta och din koncentration kan kännas obefintlig. Långvarig stress tär på dina resurser, som oundvikligen kommer att ta slut någon gång om du inte gör något åt det.

Varför är det viktigt att skilja arbetsrelaterad trötthet från andra livssituationer som orsakar utamttning, t.ex. överträning eller utmaningar i personliga livet?

Det beror på att vi vet hur vi ska välja rätt metoder för att lösa situationen. I regel kan grundorsakerna till arbetsrelaterad utmattning spåras tillbaka till jobbet och dess kompatibilitet med den person som utför det. Grundorsakerna bör i första hand åtgärdas på arbetsplatsen, i samarbete mellan arbetsgivaren och de anställda.

“Utmattning i arbetet är aldrig bara en enskild individs fel eller orsakas av enskilda faktorer. Att endast “fixa” individen kommer därför inte att lösa situationen.”

Utmattning i arbetet är aldrig bara en enskild individs fel eller orsakas av enskilda faktorer. Att endast “fixa” individen kommer därför inte att lösa situationen. Arbetsutmattning är en sjukdom som drabbar hela arbetsplatsen, och därför krävs åtgärder på arbetsplatsnivå för att komma till rätta med den samtidigt som individens utmattning behandlas.

Vad orsakar utmattning?

Forskning visar att arbetet och arbetsförhållandena har störst inverkan på arbetsrelaterad trötthet. Läs listan nedan och identifiera riskfaktorerna för trötthet i ditt eget arbete.

Arbetsfaktorer som har ett negativt samband med arbetsrelaterad utmattning är

  • Arbetsbelastning, som ofta orsakas av och leder till upplevelsen av att inte ha kontroll över sitt arbete, att inte känna sig belönad eller att inte kunna uppleva framgång.
  • Om den sociala sammanhållningen på arbetsplatsen är svag eller om det finns olösta konflikter inom arbetsgemenskapen kan detta inverka negativt på välbefinnandet.
  • Upplevelser av orättvisa.
  • Konflikter mellan personliga värderingar och arbetsplatsens värderingar är en långsiktig riskfaktor för utbrändhet.
  • Om arbetet inte går smidigt eller om det dagligen finns ständiga distraktioner och inga lösningar kan hittas, är arbetsförmågan i fara.
  • Den senaste forskningen visar att även långvarigt arbete som till övervägande del utförs på distans innebär en risk för utbrändhet.

Varför drabbas den ena personen av arbetsutmattning och den andra inte?

Personliga resurser och personlighet har också visat sig vara kopplade till arbetsrelaterad utmattning. Jari Hakanen har studerat sambandet mellan två personlighetsdimensioner, pliktkänsla och känsla av sammanhang (känsla av kontroll över livet), och arbetsrelaterad utmattning och livstillfredsställelse. Resultaten bekräftar uppfattningen att individuella personlighetsfaktorer är relaterade till arbetsrelaterad utmattning och livstillfredsställelse, men att deras betydelse för välbefinnandet i arbetet är mindre än betydelsen av psykosociala arbetsförhållanden.

Med tanke- och handlingsmönster menas ett återkommande och grundläggande sätt att tänka eller agera i vardagen. De är resultatet av inlärning: saker som vi har lärt oss genom utbildning och erfarenhet är användbara för oss i livet och på jobbet. Liisa Uusitalo-Arola, psykoterapeut och licentiat i psykologi, skriver i sin bok Uuvuksissa att vårt förhållande till och vår inställning till arbetet är en del av hela arbetslivet. Var och en känner säkert igen ett drag eller ett arbetssätt hos sig själv som kan vara en styrka under gynnsamma omständigheter och en belastning under ogynnsamma, och som till och med kan leda till arbetsutmattning. Antingen fungerar privatlivet som en skyddande och motståndskraftig kraft, eller så kan utmaningarna i det övriga livet också äta upp arbetet.

Vidare bör åtgärder mot arbetsrelaterad utmattning främst vidtas på arbetet och på arbetsplatsen. Det finns ett stort antal möjligheter på arbetsplatsen att anpassa arbetssättet, organisera saker annorlunda, öka kompetensen, minska arbetstiden osv.

Plocka med dig!

Vad är arbetsrelaterad utmattning?

  • Arbetsutmattning är aldrig bara individens fel, det är en sjukdom som drabbar hela arbetsplatsen. Det innebär att det, förutom att behandla individen, också är viktigt att vidta åtgärder på arbetsplatsnivå, vilket kan vara så enkelt som att i vardagen anpassa arbetet så att det i högre grad främjar välbefinnandet.
  • Dina egna personliga resurser och din personlighet spelar också en roll, om än i mindre utsträckning än psykosociala arbetsförhållanden. Det är värt att uppmärksamma frågor som pliktkänsla och känslan av att ha kontroll över sitt eget liv. Överdriven plikttrogenhet och brist på kontroll kan öka risken för utmattning i arbetet.

Kom ihåg att söka hjälp och stöd även till en spirande utmattning så tidigt som möjligt, t.ex. hos din närmaste chef och din egen företagshälsovård. Korttidsterapi kan också vara en typisk behandling av utmattning och arbeta med de underliggande faktorerna.

Källor:

  • Lappi, T. 2022. Eroon työuupumuksesta: Jaksamisen johtaminen työpaikoilla.
  • Uusitalo-Arola, L. 2019. Uuvuksissa: Kirja sinulle, joka tahdot voimasi takaisin.

Bekanta dig med artikelns författare

Jag heter Tanja Lappi och är arbetspsykolog och fackboksförfattare som specialiserat sig på utmattning och förebyggande av utmattning.

.