Psykoterapia
Psykoterapia on psykoterapeutin tarjoamaa terapiaa, joka tukee sinua silloin, kun olet voinut jo pidempään huonosti. Tällöin psykoterapia mahdollistaa sinulle riittävän pitkän, tavoitteellisen ja vaikuttavan hoidon.
Pitkä psykoterapia lähtee liikkeelle alkukartoituksesta, jossa jäsennellään kanssasi ongelma, muutostoiveet ja muutoksen esteet. Terapia räätälöidään vastaamaan yksilöllisiä tarpeitasi, tavoitteitasi ja tilannettasi.
Mitä psykoterapia maksaa?
Hinta alk. 105 € / 45 min
Terapeuttikohtaiset hinnat näet jokaisen terapeutin profiilista sekä nettiajanvarauksesta kunkin terapeutin palveluiden kohdalta. Lue lisää terapiahinnoittelustamme. Tietyissä tilanteissa psykoterapiaan on mahdollista saada myös KELA:n tukea.
Mitä psykoterapia on?
Psykoterapia on terapiamuoto, joka on tarkoitettu pitkäjänteiseksi tueksi toimivampien olemisen ja tekemisen tapojen löytämiseen ja juurruttamiseen.
Psykoterapia kestää tyypillisesti 1–3 vuotta, jonka aikana tapaat psykoterapeuttiasi säännöllisesti yhdessä sopiminanne ajankohtina. Kaikki psykoterapia ei kuitenkaan ole pitkää, vaan voit varata ajan myös lyhytpsykoterapiaan, joka on psykoterapeutin tarjoamaa lyhytterapiaa.
Näin helposti pääset terapiaan ensikäynnille
Tutustu terapeutteihin
Kaikki psykoterapeuttimme ovat alamme huippuja, joten riittää, että valitset, kenelle sinun olisi mukava jutella. Voit aina vaihtaa terapeuttia tarvittaessa.
Varaa ensiaika
Ensiajan varaaminen on helppoa ja voit tehdä sen kätevästi verkkosivullamme. Voit valita etä- tai lähiajan valitsemallesi terapeutille.
Saavu paikalle
Saat ennen ensikäyntiä sähköpostiisi tervetulokirjeen, josta saat helpot ohjeet sekä lähi- että etätapaamiseen saapumiseen.
Varaa aika tästä helposti
TÄSTÄ NÄET KOOTUSTI SEURAAVAT VAPAAT psykoTERAPIA-AJAT.
TÄRKEINTÄ ON OTTAA ENSIASKEL: SIITÄ SOLMUT LÄHTEVÄT AUKEAMAAN.
- Yrityssopimuskäynti
- Etäterapiamahdollisuus
- Etäterapia
Heltin terapiat numeroina
98
terapeuttia
2 190
asiakasta
vuonna 2023
19 683
terapiakäyntiä
vuonna 2023
75%
terapioista oli
lyhytterapiaa
“Heltin tilat ovat rauhoittavat ja kodinomaiset. Tulen välillä Lempi-kahvilaan jo aiemmin rauhoittumaan teen ääreen.“
Asiakas
“Terapeutillani on taito hahmottaa ihmisen monikerroksisuutta ja kyky kohdata ja ymmärtää toisen ihmisen mielenmaisemaa.“
Asiakas
“Terapeuttiani kuvaa parhaiten aktiivisuus, asiantuntevuus ja empaattisuus. Koen, että hän välittää minusta aidosti.”
Asiakas
Usein kysyttyjä kysymyksiä psykoterapiasta
Keräsimme sinulle tähän muutamia tyypillisimmin kysyttyjä kysymyksiä psykoterapiaan liittyen. Mikäli et löydä etsimääsi vastausta, voit olla meihin yhteydessä esimerkiksi sähköpostitse (withheltti@heltti.fi tai suoraan terapeuttiisi etunimi.sukunimi@heltti.fi) tai laittamalla viestiä Instagramissa: @with.heltti. Ethän kuitenkaan tietoturvasyistä jaa meille Instagramissa mitään arkaluontoista tietoa.
Psykoterapia sopii ihmiselle, jonka haaste on jo syvemmälle tai monisyinen, ja johon tarvitaan pidempikestoista tukea ja apua tilanteen helpottamiseksi. Koska psykoterapeuteista on pulaa, voi terapiaan pääsy voi olla vaikeaa tai sinne pääsy kestää kauankin.
Ehkä kuitenkin nopeasti apua lyhytterapiasta? Lyhytterapia on ratkaisu todella monella mielen haasteisiin – avun piiriin pääsee heti ja tutkimusten mukaan lyhytterapia on vaikuttavaa.
Lyhytterapia sopii sinulle, joka..
- haet apua ajoissa ja olet motivoitunut terapiaan
- haet apua riittävän rajallisiin haasteisiin
- kykenet avautumaan terapeutille vaikeitakin tunteita herättävistä asioista
Tiesitkö, että Suomen terapiajärjestelmä nojaa psykoterapiaan – psykoterapiaa tarjotaan avuksi monenlaisiin mielen haasteisiin vaikka se on tarkoitettu työkaluksi selkeästi haastaviin tilanteisiin. Tällä hetkellä moni ohjataan tai haluaa ohjautua jo heti psykoterapian piiriin, vaikka apua voisi nopeammin saada hyvin saatavilla olevasta lyhytterapiasta. Tämä luo meille illuusion terapeuttipulasta, vaikka kyse on suurten massojen ohjautumisesta tietynlaiseen palveluun, jonka saatavuus on rajallinen.
Kelan verkkosivuilla on hyvät ohjeet Kelan tukeman kuntoutuspsykoterapian hakemiseen. Ohjeet löydät täältä.
Miten saada Kelan tukemaa terapiaa?
Voit hakea Kela-terapiaa, jos olet 16–67-vuotias ja sinulla on mielenterveyteen liittyviä haasteita, kuten masennusta tai ahdistuneisuutta. Ja mielenterveyden haasteet haittaavat työ- tai opiskelukykyäsi, tai ovat riskinä haitata sitä.
- Varaa aika psykiatrille
Tarvitset psykiatrin kirjoittaman B-lausunnon. Voit hakeutua psykiatrin luo julkisessa terveydenhuollossa, omakustanteisesti yksityisellä tai työterveydessä. Myös opiskelijaterveydenhuollossa voit päästä prosessin alkuun. Psykoterapia voi alkaa, kun olet saanut diagnoosin saamisen jälkeen vähintään 3 kk asianmukaista hoitoa. - Etsi sinulle sopiva psykoterapeutti
Jos mahdollista, käy tutustumiskäynnillä parin psykoterapeutin luona. On tärkeää, että löydät juuri sinulle sopivalta tuntuvan terapeutin. - Käy uudestaan psykiatrilla
Kun ensimmäisestä tapaamisesta on kulunut vähintään 3 kk, psykiatri arvioi tilanteesi ja kirjoittaa B-lausunnon Kela-terapiaa varten. - Lähetä hakemus Kelaan
Täytä Kelan hakemus ja liitä siihen B-lausunto. - Aloita psykoterapia!
Psykoterapia kestää 1–3 vuotta. Hakemus Kelaan tehdään vuosittain.
Ei sinun tarvitsekaan sitä tietää itse! Sitä varten on mielen ammattilaisia, jotka osaavat arvioida millainen tukimuoto olisi sinun tai läheisesi tilanteeseen paras.
Ihan ensimmäiseksi sinun kannattaa ottaa yhteyttä joihinkin näistä:
- Jos olet opiskelemassa: ota yhteyttä oppilaitoksesi terveydenhuoltoon.
- Jos olet työelämässä: ota yhteyttä työterveyteen. Sitä kautta pääset työterveyspsykologille ja asia lähtee etenemään sitä kautta.
- Näiden palvelujen ulkopuolella kannattaa varata aika julkiseen tai yksityiseen terveydenhuoltoon, jossa arvioidaan sinulle sopivan tuen muoto.
- Voit myös varata ilman lähetettä ensiajan suoraan lyhytterapiaan, jossa asiantuntija osaa arvioida tilanteesi ja tuen laajuuden tarpeesi.
Ihan ensiksi: psykoterapeutteja kyllä löytyy ja heille on myös aikojakin vapaana. Suurin haaste on kun sinun on tavoitteena löytää Kelan tukemaa kuntoutusterapiaa varten psykoterapeutti, jolla olisi vapaita aikoja. Mutta älä lannistu – vaikka prosessi voi olla pitkä ja Google laulaa, niin ota rohkeasti yhteyttä terapeutteihin ja pyydä esimerkiksi ystävääsi tai muuta auttamaan etsinnässä jos omat voimat ovat vähissä.
Testaa ja tutustu. Kaikki terapeuttinen työskentely perustuu hyvään yhteistyösuhteeseen. Tutustu terapeuttiin rauhassa, yksi tai muutama tutustumistapaaminen on monesti tarpeen. Siten voitte puolin ja toisin varmistua että löydätte hyvät keskusteluyhteyden. Joskus kannattaa tavata paria terapeuttia ennen, kun valitsee kenen kanssa pitkän työskentelyn aloittaa.
Myös withHeltin sivuilta löydät psykoterapeuttiemme esittelyt. Heistä monelle on vapaita aikoja. Täällä voit tutustua psykoterapeutteihimme, jotka tarjoavat Kelan tukemaa kuntoutuspsykoterapiaa.
Terapeutin profiilissa lukee, mikäli hänellä on tilaa uusille Kela-terapiaan tuleville asiakkaille. Voit myös kysyä terapeutilta suoraan vapautuvista Kela-terapian ajoista esimerkiksi sähköpostitse.
Kun Suomessa puhutaan terapeuttipulasta ja terapiaan pääsyn vaikeudesta, tarkoitetaan nimenomaan psykoterapiaan pääsyn vaikeutta. Psykoterapeutteja on yksinkertaisesti liian vähän suhteessa psykoterapiaan tulijoihin.
Tällä hetkellä meillä on kuitenkin rakenteellinen ongelma: Suomessa terapiajärjestelmämme on vielä toistaiseksi rakennettu psykoterapeuttien varaan. Psykoterapeutit käyvät 3,5–4 vuoden koulutuksen soveltuvan koulutuksen päälle. Koulutus on pitkä ja kallis ja useimmat maksavat sen omilla rahoillaan. Lisäksi tällä hetkellä Suomessa psykoterapiaa tarjotaan ratkaisuksi monenlaisiin mielen haasteisiin. Psykoterapeuttien määrä ei yksinkertaisesti riitä palvelemaan kaikkia avuntarvitsijoita – eikä näin pidäkään olla. Pyrkimyksenä pitäisi olla ennemminkin se, että psykoterapeuttien määrä olisi riittävä nimenomaan psykoterapiaa tarvitseville.
Psykoterapia sopii ihmiselle, jonka tarvitsee jonka haaste on jo syvemmälle tai monisyinen, tarvitsee pidempikestoista tukea ja apua tilanteensa helpottamiseksi.
Lyhytterapiasta hyötyviä on Suomessa merkittävä määrä. Tällä hetkellä moni heistä ohjataan tai haluaa ohjautua jo heti järeämmän palvelun piiriin, psykoterapiaan vaikka vähempikin riittäisi. Tämä luo meille illuusion terapeuttipulasta, vaikka kyse on suurten massojen ohjautumisesta vääränlaisiin palveluihin.
Kirjoittaja on PsT, psykologi, kouluttajapsykoterapeutti Katri Kanninen.
Koulutuspsykoterapia on psykoterapiakoulutuksessa olevan terveydenhuollon ammattilaisen tarjoamaa hoitoa. Koulutuspsykoterapiaan kuuluu tiivis työnohjaus, jossa psykoterapeuttiopiskelija käsittelee ja saa ohjausta terapian ilmiöihin kokeneen työnohjaajan kanssa luottamuksellisesti. Koulutuspsykoterapia on oikeastaan harvinaista herkkua, sillä milloinkaan muulloin terapeutti ei saa yhtä paljon tukea ja auttavia käsiä terapiaprosessin toteuttamisessa.
Psykoterapiakoulutuksessa olevan ammattilaisen antamaan hoitoon ei voi saada esim. Kelan tukea.
Miksi Heltin psykoterapiaan?
Asiantuntemus
- Meidän osaamiseemme voit luottaa. Olemme valinneet meille vain terapeutteja, joiden taustat ja soveltuvuus ovat korkeatasoiset. Tuemme terapeuttejamme muun muassa laadukkaalla, säännöllisellä työnohjauksella sekä erilaisilla täydennyskoulutuksilla.
Vaikuttavuus
- Muutokset lukuina. Vuonna 2023 saimme tarjota terapiaa 2 190 asiakkaalle. Lähes kaikki kokivat työkykynsä parantuneen ja tyytyväisyysasteikolla 1–5 keskiarvo oli 4,2.
Vastuullisuus
- Pitkä psykoterapia ei ole paras ratkaisu kaikkeen. Tunnistamme, että eri tilanteisiin sopivat eripituiset terapiat, emmekä suosittele pidempiä terapioita kuin on tarpeen.