Stressi
Tiedät ehkä sen epämääräisen tunteen, kun jokin asia stressaa. Liiallinen stressi voi tuntua huomaamatta arkeen hiipivältä varjolta, joka laskeutuu harteillesi. Monesti voi tuntua vaikealta tunnistaa, mikä on arkeen kuuluvaa väliaikaista stressiä ja milloin stressi on alkanut vallata elämää liiaksi.
Vielä vaikeammalta saattaa tuntua sopivien keinojen löytäminen stressin lievittämiseksi. Siksi olemme koonneet sinulle tälle sivulle sekä ymmärrystäsi syventävää tietoa stressistä että terapeuttiemme ja psykologiemme itsehoidollisia vinkkejä olosi helpottamiseksi.
Millaista apua stressiin?
HIEMAN HUOLTA
Vaikka arjen perusasiat rullaavatkin normaalisti, olet huolissasi stressistäsi – tai mietit pitäisikö olla huolissaan.
Yksi tai muutama tapaaminen psykologin kanssa voi auttaa sinua jäsentämään ajatuksiasi.
HUOLI
Stressin oireet alkavat jo eri tavoin häiritsemään arkeasi tai ihmissuhteitasi. Olet huolissasi omasta tilanteestasi ja haluat siihen apua.
Psykologin tarjoama lyhytterapia on tähän hetkeen hyväksi. Varaa ensiaika – et tarvitse lähetettä.
ISO HUOLI
Stressin oireet ovat jatkuneet jo pidempään ja se vaikuttaa yhteen tai useampaan elämän osa-alueeseen tai estää sinua elämästä tavallista perusarkea.
Psykoterapia (noin 20-40 kertaa) on tehokas tapa lähteä ratkomaan isompaa huolta ja saada apua.
Itsehoidollisia vinkkejä stressiin
Stressin itsehoito
Pitkittyneeseen stressiin kannattaa hakea apua ammattilaiselta. Lievässä ja hetkittäisessä stressissä oloa voivat helpottaa myös itsehoidolliset vinkit ja oman ymmärryksen lisääminen. Tätä varten terapeuttimme ja psykologimme ovat tehneet sinulle lyhyitä videoita helpottamaan oloasi. Itsehoitovinkeille on tyypillistä, ettei kaikista ole apua kaikille, vaan joukosta kannattaa kokeillen etsiä omaa oloasi parhaiten tukevat työkalut. Lisäksi kannattaa huomioida, voitko vaikuttaa ympäristössäsi mahdollisesti oleviin tekijöihin, jotka ylläpitävät stressiäsi.
Apua murehtimiseen
Harjoitus murheiden työstämiseen
Pitkittynyt stressi voi tuoda mukanaan liiallista murehtimista ja asioiden vatvomista. Kuulostaako tutulta? Kokeile mapping-harjoitusta, jossa kartoitetaan ja tutkitaan omia tunteita sekä etsitään helpotusta murheisiin. Samalla pyritään pääsemään eroon väliaikaisesta helpotuksesta ja etsitään kestävämpiä tapoja ongelmasi ratkaisemiseksi.
Harjoitetta ohjaa kouluttajapsykoterapeutti ja psykologian tohtori Katri Kanninen. Voit tehdä harjoitteen milloin vain omalla ajallasi ja käyttää apunasi Katrin opastusta.
Keskustelemme kuukausittain Terapiassa-podcastissa teitä pohdituttavista mielen teemoista. Tervetuloa seuraamaan psykoterapeuttien podcast-nauhoituksia livenä Instagramissa! Seuraa @with.heltti -tiliä, niin pääset kysymään seuraavan jakson aiheesta ja saat ilmoituksen, kun livelähetys alkaa.
LUE lisää stressistä
Miten stressi näkyy arjessa?
Stressi voi vaikuttaa arkeen monin eri tavoin ja jokaisella vaikutukset ovat yksilölliset. Liiallinen stressi voi nostaa pintaan murehtimisen lisäksi mm. ärtyneisyyttä, jatkuvaa väsymystä, ihmissuhteista vetäytymistä, ruokahalun muutoksia, päänsärkyjä, nukkumisen vaikeuksia sekä muita erilaisia pulmia arjenhallinnassa ja ihmissuhteissa. Lue terapeuttiemme artikkeleita siitä, miten liiallinen stressi voi vaikuttaa arkeesi ja minkälaisia erilaisia apukeinoja voit kokeilla.
Lähdetkö mieluummin kävelylle podcastin kanssa?
Stressi-podcast
Stressi saattaa tuntua aiheena niin stressaavalta, ettei siitä ehkä tee mieli lukea. Haluaisitko lisätä itseymmärrystäsi mieluummin kuunneltavassa podcast-muodossa? Löydät terapeuttiemme rennot, mutta asiapitoiset livelähetykset helposti myös podcastina. Kokeile tästä:
Tarvitsetko apua stressiin?
Tästä näet kootusti kaikki seuraavat vapaat ajat terapeuteille, joiden erikoistumisalueisiin kuuluu stressi. Tärkeintä on ottaa ensiaskel: siitä solmut lähtevät aukeamaan.
- Yrityssopimuskäynti
- Etäterapiamahdollisuus
- Etäterapia