Terapia
Miten löytää terapeutti?
Tärkeintä on löytää terapeutti, jonka kanssa löydät hyvän ja avoimen keskusteluyhteyden, sillä onnistuneen terapian ytimessä on sinun ja terapeuttisi yhteistyö. Erityisesti pidemmässä terapiassa voi olla, että ennen valintaasi haluat käydä useamman eri terapeutin tutustumiskäynnillä. Tämä on terapiassa normaalia, sillä kokeilemalla löydät itsellesi ja tilanteeseesi parhaiten soveltuvan terapeutin.
Monesti voi olla vaikea tunnistaa, mikä terapia sopisi itselle parhaiten ja voisiko esimerkiksi lyhytterapia olla omaan tilanteeseen riittävä työkalu. Olemme koonneet sinulle tälle sivulle sekä ymmärrystäsi syventävää tietoa terapiasta että ihmisenä kasvamiseen liittyvästä muutoksesta.
Millaista apua milloinkin?
HIEMAN HUOLTA
Vaikka arjen perusasiat rullaavatkin normaalisti, olet huolissasi jaksamisestasi – tai mietit pitäisikö olla huolissaan.
Yksi tai muutama tapaaminen psykologin kanssa voi auttaa sinua jäsentämään ajatuksiasi.
HUOLI
Huolesi alkaa jo eri tavoin häiritsemään arkeasi tai ihmissuhteitasi. Olet huolissasi omasta tilanteestasi ja haluat siihen apua.
Kokeneen psykologin tarjoama lyhytterapia on tähän hetkeen hyvä. Varaa ensiaika – et tarvitse lähetettä.
ISO HUOLI
Huolesi on kasvanut ja jatkunut jo pitkään. Se selkeästi vaikuttaa yhteen tai useampaan elämän osa-alueeseen tai estää sinua elämästä tavallista perusarkea.
Psykoterapia (noin 20-40 kertaa) on tehokas tapa lähteä ratkomaan isompaa huolta ja saada siihen apua.
Usein kysyttyjä kysymyksiä terapiasta
Tietoa terapiasta
Terapia voi herättää kysymyksiä laidasta laitaan: Miten psykoterapiaan pääsee? Kuka saa toimia lyhytterapeuttina? Ja voisiko lyhytterapia oikeasti riittää minulle?
Tätä varten terapeuttimme ovat tehneet sinulle lyhyitä videoita antamaan vastauksia kysymyksiisi. Vastaukset ovat luonteeltaan peukalosääntöjä, joita voit soveltaa omaan tilanteeseesi. Lisäksi voit olla meihin yhteydessä myös suoraan, jos esimerkiksi lyhytterapian riittävyys pohdituttaa.
Ymmärrä syvemmin
Milloin terapia auttaa?
Terapiasta saadut hyödyt vaihtelevat yksilöittäin, mutta monelle se on tärkeä elämänlaatua parantava kokemus. Vastaavasti monelle terapiaan hakeutuminen on mysteeri: Oheisella videolla psykologian tohtori ja kouluttajapsykoterapeutti Katri Kanninen ja Heltin johtavan psykoterapeutti Aino Juusola auttavat sinut alkuun, mikäli terapiaan hakeutuminen on sinulle ajankohtaista.
Yksi keskeinen tekijä, joka edesauttaa terapiasta saatujen hyötyjen muodostumista on terapiasuhteen toimivuus. Alemmalla videolla psykoterapeuttikouluttajat Katri ja Leena Särkelä käsittelevät erilaisia terapiasuhteen haasteita, kuten luottamuksen rakentumista ja avoimuuden vaikeutta. Lisäksi jaksossa pohditaan yhdessä psykoterapiaan liittyviä ilmiöitä, kuten mikä on korjaava kokemus ja mitkä – yllättävätkin – asiat liittyvät terapeutin valintaan.
Keskustelemme kuukausittain Terapiassa-podcastissa teitä pohdituttavista mielen teemoista. Tervetuloa seuraamaan psykoterapeuttien podcast-nauhoituksia livenä Instagramissa! Seuraa @with.heltti -tiliä, niin pääset kysymään seuraavan jakson aiheesta ja saat ilmoituksen, kun livelähetys alkaa.
LUE lisää terapiasta
Miten terapia vaikuttaa arkeen?
Terapia vaikuttaa arkeen monin eri tavoin ja jokaisella vaikutukset ovat yksilölliset. Myös terapian sisältö vaihtelee ja yksi tärkeä osa terapeuttista prosessia onkin terapeutin kyky sopeutua asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin. Tämä voi tarkoittaa erilaisten terapeuttisten lähestymistapojen käyttöä ja/tai terapeuttisen suhteen dynamiikan muokkaamista vastaamaan sitä, mistä juuri sinä hyötyisit eniten.
Lue terapeuttiemme artikkeleista vinkkejä muun muassa terapiaan hakeutumiseen ja itseymmärrystäsi syventävää tietoa terapiassa tehtävän muutostyön taustaksi.
Tarvitsetko apua? Varaa terapia-aika
Tästä näet kootusti terapeuttiemme seuraavat vapaat ajat. Tärkeintä on ottaa ensiaskel: siitä solmut lähtevät aukeamaan.
- Yrityssopimuskäynti
- Etäterapiamahdollisuus
- Etäterapia