Kriisit

Mistä tiedän, olenko kohdannut kriisin? Kriisi on äkillinen elämää horjuttava tapahtuma, joka asettaa sinut ja/tai yhteisösi voimakkaaseen stressitilaan. Kriisi voi liittyä esimerkiksi sairastumiseen, onnettomuuteen, läheisen menettämiseen tai yhteiskunnalliseen kriisiin, kuten sotaan tai luonnonkatastrofiin.

Kriisin aikana voi olla vaikea hahmottaa, miten koskaan pääsisi enää takaisin normaaliin elämään. Elämä kuitenkin jatkuu ja olosi tulee vielä helpottamaan. Toipumisesi tueksi olemme koonneet sinulle tälle sivulle sekä ymmärrystäsi syventävää tietoa erilaisista kriiseistä, että terapeuttiemme ja psykologiemme itsehoidollisia vinkkejä.

Millaista apua kriisiin?

HIEMAN HUOLTA

Vaikka arjen perusasiat rullaavatkin normaalisti, olet huolissasi kriisin herättämistä tunteista – tai mietit pitäisikö olla huolissaan.

Yksi tai muutama tapaaminen psykologin kanssa voi auttaa sinua jäsentämään ajatuksiasi.

HUOLI

Kriisin oireet alkavat jo eri tavoin häiritsemään arkeasi tai ihmissuhteitasi. Olet huolissasi omasta tilanteestasi ja haluat siihen apua.

Kokeneen psykologin tarjoama lyhytterapia on tähän hetkeen hyvä. Varaa ensiaika – et tarvitse lähetettä.

ISO HUOLI

Kriisin oireet ovat jatkuneet jo pitkään ja se selkeästi vaikuttaa yhteen tai useampaan elämän osa-alueeseen tai estää sinua elämästä tavallista perusarkea.

Psykoterapia (noin 20-40 kertaa) on tehokas tapa lähteä ratkomaan isompaa huolta ja saada siihen apua.

Itsehoidollisia vinkkejä kriisiin

Kriisin itsehoito

Kriisiin kannattaa hakea tarvittaessa apua ammattilaiselta. Lievissä oireissa oloa voivat helpottaa myös itsehoidolliset vinkit ja oman ymmärryksen lisääminen. Tätä varten terapeuttimme ja psykologimme ovat tehneet sinulle lyhyitä videoita helpottamaan oloasi. Itsehoitovinkeille on tyypillistä, ettei kaikista ole apua kaikille, vaan joukosta kannattaa kokeillen etsiä omaa oloasi parhaiten tukevat työkalut.

Lue lisää kriiseistä

Mikä auttaa kriisissä?

Kriisin keskellä kannattaa pitää huolta omista perustarpeista:

  • Oletko saanut syötyä? Ruokahalua voi kokeilla herätellä esimerkiksi omalla lempiruualla tai vaikka helposti juotavalla smoothiella. Jos jääkaapista ei löydy ruokaa, voisitko kysyä esimerkiksi läheistä tueksi ja seuraksi ruokakauppaan.
  • Oletko saanut nukuttua? Stressaava elämäntilanne voi herkästi häiritä unta, vaikka olo olisi väsynyt ja voimaton. Auttaisiko mukava iltarutiini rauhoittumaan nukkumaan tai löytyisikö jokin muu keino helpottamaan öitä tai lisäämään lepoa muualle vuorokauteen?
  • Oletko tukeutunut läheisiin? Jos elämässäsi on läheisiä, joille voit puhua, kannattaa siihen tarttua, koska omien ajatusten ja tunteiden jakaminen voi helpottaa omaa oloa. Käykää samalla vaikka pienellä kävelyllä, jos ulos lähteminen ei ole muuten houkutellut.
  • Tarvitsetko ammattilaisen tukea? Ammattilaisiin kannattaa tukeutua, jos oma olo mietityttää. Ilmaisia tai lähes ilmaisia palveluita ovat mm. kriisipuhelin ja kriisikeskusten eri palvelut. Myös lyhytterapiasta voit saada tukea kriisin keskellä.

Lue terapeuttiemme artikkeleista lisää kriiseistä ja siitä, miten niiden keskellä kannattaa toimia.

Tarvitsetko apua kriisiin?

Tästä näet kootusti kaikki seuraavat vapaat ajat terapeuteille, joiden erikoistumisalueisiin kuuluu kriisit. Tärkeintä on ottaa ensiaskel: siitä solmut lähtevät aukeamaan.

Ei suodattimia
Ladataan vapaita aikoja
Ei tuloksia valituilla hakuehdoilla.

Varaa terapia-aika

Palvelu:
Ajankohta:
Terapeutti:
Hinta:

Varattava terapia-aika:

Palvelu:
Ajankohta:
Terapeutti:
Hinta:

Terapia-ajan toteutus:

Lisätiedot terapeutille:

Varaajan tiedot:

Nimi:
Sähköposti:
Puhelinnumero:
Henkilötunnus:

Varaus onnistui

Varausvahvistus toimitettu antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Varaus epäonnistui

Terapia-ajan varaamisessa ilmeni tekninen ongelma. Ole hyvä ja yritä uudelleen oheisella painikkeella.