
Ahdistus
Tiedät ehkä sen epämääräisen tunteen, kun jokin asia ahdistaa. Ahdistus painaa tai puristaa rintakehää, sekä mieli kulkee kehää asian ympärillä eikä anna rauhaa. Saatat huomata olevasi levoton, huolissasi tai sinun voi olla hankala keskittyä.
Jokainen meistä tuntee toisinaan lievää ahdistusta ja paniikkia. Pitkäkestoinen ahdistus tai paniikki voi kuitenkin pahimmillaan estää jopa normaalin arjen. Olemme koonneet sinulle tälle sivulle sekä ymmärrystäsi syventävää tietoa ahdistuksesta, että terapeuttiemme ja psykologiemme itsehoidollisia vinkkejä. Jatka siis selaamista alemmas.
Millaista apua ahdistukseen?

HIEMAN HUOLTA
Vaikka arjen perusasiat rullaavatkin normaalisti, olet huolissasi ahdistuneisuudestasi – tai mietit pitäisikö olla huolissaan.
Yksi tai muutama tapaaminen psykologin kanssa voi auttaa sinua jäsentämään ajatuksiasi.

HUOLI
Ahdistus alkaa jo eri tavoin häiritsemään arkeasi tai ihmissuhteitasi. Olet huolissasi omasta tilanteestasi ja haluat siihen apua.
Psykologin tarjoama lyhytterapia on tähän hetkeen hyväksi. Varaa ensiaika – et tarvitse lähetettä.

ISO HUOLI
Ahdistus on jatkunut jo pidempään ja se vaikuttaa yhteen tai useampaan elämän osa-alueeseen tai estää sinua elämästä tavallista perusarkea.
Psykoterapia (noin 20-40 kertaa) on tehokas tapa lähteä ratkomaan isompaa huolta ja saada apua.
ITSEHOIDOLLISIA VINKKEJÄ ahdistukseen
Ahdistuksen itsehoito
Arkea häiritsevään ahdistukseen kannattaa hakea apua ammattilaiselta. Lievässä ja hetkittäisessä ahdistuksessa oloasi voivat helpottaa myös itsehoidolliset vinkit ja oman ymmärryksen lisääminen. Tätä varten terapeuttimme ja psykologimme ovat tehneet sinulle lyhyitä videoita helpottamaan oloasi. Itsehoitovinkeille on tyypillistä, ettei kaikista ole apua kaikille, vaan joukosta kannattaa kokeillen etsiä omaa oloa parhaiten tukevat työkalut.
Ymmärrä syvemmin
Mitä on sosiaalinen ahdistus?
Sosiaalinen ahdistus on mielenterveyden häiriö, joka voi ilmetä yksilöllisesti erilaisiin sosiaalisiin tilanteisiin liittyen. Sosiaalisen ahdistuksen takana on monesti erilaisia pelkoja, kuten pelkoa nolatuksi tai hylätyksi tulemisesta. Katso oheinen video, jossa psykologian tohtori ja kouluttajapsykoterapeutti Katri Kanninen avaa sosiaalisen ahdistuksen ydintä ja keinoja sen lievittämiseksi.
Keskustelemme kuukausittain ”Kysy psykoterapeutilta” -livelähetyksissä teitä pohdituttavista mielen teemoista. Tervetuloa livelähetyksiin Instagramissa @with.heltti -tilillä. Tallenteet julkaistaan aina withHeltin YouTube-kanavalla @with.heltti.
Lue lisää ahdistuksesta
Miten ahdistus näkyy arjessa?
Ahdistus vaikuttaa arkeen monin eri tavoin ja jokaisella vaikutukset ovat yksilöllisiä. Ahdistus voi nostaa pintaan mm. jatkuvaa huolestuneisuutta, erilaisia fyysisiä oireita, sitkeää itsekritiikkiä sekä erilaisia pulmia arjenhallinnassa ja ihmissuhteissa. Lue terapeuttiemme artikkeleita siitä, miten ahdistus voi vaikuttaa arkeesi ja minkälaisia erilaisia apukeinoja voit siihen kokeilla.
LÄHDETKÖ MIELUUMMIN KÄVELYLLE PODCASTIN KANSSA?
Ahdistus-podcast
Ahdistus voi tuntua aiheena niin epämieluisalta, ettei siitä oikeastaan tekisi mieli lukea. Haluaisitko lisätä itseymmärrystäsi mieluummin kuunneltavassa podcast-muodossa? Löydät terapeuttiemme rennot, mutta asiapitoiset livelähetykset helposti myös podcastina. Kokeile tästä:
Tarvitsetko apua ahdistukseen?
withHeltistä löydät +90 terapeuttia
Psykoterapeuttimme tarjoavat yksilöterapiaa sekä pari- ja perheterapiaa. Lyhytterapiaa myös ahdistukseen tarjoavat puolestaan psykologimme, joilla kaikilla on lyhytterapeuttisen työotteen koulutus. Lisäksi kaikki terapeuttimme ovat hyviä tyyppejä – meille voit tulla juuri sellaisena kuin olet.
Katso seuraavat paikkakuntakohtaiset vapaat ajat tai tutustu terapeutteihimme. Halutessasi voit varata ajan myös etätapaamiselle valitsemalla se suoraan ajanvaraussivultamme klikkaamalla terapeutin kohdalta ”valitse palvelu”.