Vanhemmuus
Vanhemmuus voi olla niin rakkauden huippuja kuin väsymyksen laaksoja – ja kaikkea siltä väliltä. Se on sitoutumista, vastuun ottamista ja kykyä sopeutua jatkuvasti muuttuviin tilanteisiin.
Vanhemmuus ei aina ole ihan yksinkertaista. Se tuo monesti mukanaan yövalvomista, erikokoisia huolia, joskus epävarmuutta ja tilanteita, joissa on löydettävä luovia ratkaisuja. Se vaatii kärsivällisyyttä, johdonmukaisuutta ja kykyä antaa rakkautta ja tukea myös vaikeina hetkinä. Olemme koonneet sinulle tälle sivulle sekä ymmärrystäsi syventävää tietoa vanhemmuudesta, että terapeuttiemme ja psykologiemme itsehoidollisia vinkkejä.
Millaista apua vanhemmuuteen?
HIEMAN HUOLTA
Vaikka arjen perusasiat rullaavatkin normaalisti, olet huolissasi jostain vanhemmuuteen liittyvästä asiasta – tai mietit pitäisikö olla huolissaan.
Yksi tai muutama tapaaminen psykologin kanssa voi auttaa sinua jäsentämään ajatuksiasi.
HUOLI
Vanhemmuuden haasteet alkavat jo eri tavoin häiritsemään arkeasi tai ihmissuhteitasi. Olet huolissasi omasta tilanteestasi ja haluat siihen apua.
Psykologin tarjoama lyhytterapia, esimerkiksi perheterapian muodossa, on tähän hetkeen hyväksi. Varaa ensiaika – et tarvitse lähetettä.
ISO HUOLI
Vanhemmuuden haasteet ovat jatkuneet jo pidempään ja se vaikuttaa yhteen tai useampaan elämän osa-alueeseen tai estää sinua elämästä tavallista perusarkea.
Psykoterapia yksin tai yhdessä (noin 20-40 kertaa) on tehokas tapa lähteä ratkomaan isompaa huolta ja saada apua.
vinkkejä vanhemmuuteen ja sen haasteisiin
Vanhemmuuden tueksi
Vanhemmuuden haasteisiin kannattaa hakea apua ammattilaiselta. Lievemmissä ja hetkittäisemmissä pulmissa oloa voivat helpottaa myös itsehoidolliset vinkit ja oman ymmärryksen lisääminen. Tätä varten terapeuttimme ja psykologimme ovat tehneet sinulle lyhyitä videoita vanhemmuutesi tueksi. Itsehoitovinkeille on tyypillistä, ettei kaikista ole apua kaikille, vaan joukosta kannattaa kokeillen etsiä omaa tilannettasi parhaiten tukevat työkalut.
Ymmärrä syvemmin
Mitä vanhemmuus on?
Vanhemmuus on vahvan tunnesiteen luomista lapsen kanssa, mikä perustuu mm. rakkauteen, luottamukseen ja avoimeen vuorovaikutukseen. Vanhempana rooliisi kuuluu tarjota lapselle turvallinen kasvuympäristö ja tukea kasvua sen eri tasoilla. Myös itse vanhemmuus on jatkuvaa oppimista ja sopeutumista lapsen yksilöllisiin tarpeisiin. Katso oheinen video, jossa psykologian tohtori ja kouluttajapsykoterapeutti Katri Kannisen vieraana on perhe- ja paripsykoterapeutti Miika Tervo.
Keskustelemme kuukausittain Terapiassa-podcastissa teitä pohdituttavista mielen teemoista. Tervetuloa seuraamaan psykoterapeuttien podcast-nauhoituksia livenä Instagramissa! Seuraa @with.heltti -tiliä, niin pääset kysymään seuraavan jakson aiheesta ja saat ilmoituksen, kun livelähetys alkaa.
LUE lisää vanhemmuudesta
Miten olla parempi vanhempi?
Vanhempana kasvaminen edellyttää herkkyyttä ja sitoutumista lapsen yksilöllisiin tarpeisiin. Se tarkoittaa kykyä asettua lapsen asemaan, kuunnella aidosti hänen tarpeitaan ja olla läsnä hänen elämässään.
Entä mitä on riittävän hyvä vanhemmuus? Kukaan ei ole täydellinen vanhempi, eikä sinunkaan tarvitse olla. Riittävä vanhemmuus liittyy tasapainoiseen ja terveeseen suhteeseen, jossa kykenet vanhempana tarjoamaan lapsellesi turvallisuutta, rakkautta ja ohjausta. Tämä ei tarkoita täydellisyyttä, vaan inhimillisyyden hyväksymistä ja jatkuvaa pyrkimystä ymmärtää ja tukea lasta parhaalla mahdollisella tavalla. Riittävän hyvän vanhemmuuden tunnistaminen on tärkeää, jotta osaat asettaa itsellesi realistisia odotuksia, etkä uuvu omien ja toisten loputtomien vaatimusten alle.
Lue terapeuttiemme artikkeleita vanhemmuuden haasteista ja minkälaisia erilaisia apukeinoja voit kokeilla.
Lähdetkö mieluummin kävelylle podcastin kanssa?
Vanhemmuus-podcast
Lapsiperhearjessa aikaa tai jaksamista vanhemmuudesta lukemiselle ei ehkä löydy. Haluaisitko lisätä itseymmärrystäsi mieluummin kuunneltavassa podcast-muodossa? Löydät terapeuttiemme rennot, mutta asiapitoiset livelähetykset helposti myös podcastina. Kokeile tästä:
Tarvitsetko apua vanhemmuuden haasteisiin?
Tästä näet kootusti kaikki seuraavat vapaat ajat terapeuteille, joiden erikoistumisalueisiin kuuluu vanhemmuuden haasteet. Tärkeintä on ottaa ensiaskel: siitä solmut lähtevät aukeamaan.
- Yrityssopimuskäynti
- Etäterapiamahdollisuus
- Etäterapia