Kela-terapia

Kela-terapia eli kuntoutuspsykoterapia on yhteiskunnan tukema terapiamuoto yksilölle, pariskunnalle tai perheelle. Siihen päädytään usein silloin, kun haasteet ovat pitkäkestoisia ja vaikea-asteisempia ja hoidossa halutaan turvata riittävän pitkä, tavoitteellinen ja vaikuttava hoitomuoto, joka on kohdennettu juuri sinun tai teidän tarpeisiinne.

Kelan verkkosivuilta löydät ohjeet Kelan tukeman kuntoutuspsykoterapian hakemiseen. Tutustu ohjeisiin täällä. Psykoterapiajakson – esimerkiksi lyhytpsykoterapiana – voit käydä myös omakustanteisesti tai aloittaa psykoterapian omakustanteisesti ennen päätöstä Kelan kuntoutuspsykoterapiasta.

Paljonko kela-terapia maksaa?

Hinta alk. 105 € / 45 min

Terapeuttikohtaiset hinnat näet jokaisen terapeutin profiilista sekä nettiajanvarauksesta kunkin terapeutin palveluiden kohdalta. Lue lisää terapiahinnoittelustamme. Mikäli Kela myöntää kuntoutuspsykoterapian, maksaa Kela 57,60 € käynnistä.

Milloin kela-terapiaan?

Kela-terapiaprosessiin kannattaa hakeutua silloin, kun mielen haasteet ovat päässeet pitkittymään ja ongelmat syvenemään monisyisemmiksi, jolloin tarvitaan pidempikestoista tukea tilanteesi ratkaisemiseksi.

Näin haet Kela-terapiaan

Voit hakea Kela-terapiaan, jos:

 • Olet 16–67-vuotias
 • Sinulla on mielenterveyteen liittyviä haasteita, esimerkiksi masennusta tai ahdistuneisuutta, joka haittaa työ- tai opiskelukykyäsi
 • Olet saanut mielenterveyden häiriön toteamisen jälkeen vähintään 3 kk asianmukaista hoitoa
 • Psykiatrin lausunnon perusteella voidaan arvioida, että kuntoutuspsykoterapia on tarpeellinen työ- tai opiskelukykysi tukemiseksi tai parantamiseksi.

B-lausunto

Kela-terapiaa varten tarvitset psykiatrin tekemän B-lausunnon. Voit saada lähetteen psykiatrille:

 • Julkisesta terveydenhuollosta
 • Työterveydestä
 • Omakustanteisesti yksityisestä terveydenhuollosta

Varaa aika psykiatrille

Kun psykiatri on asettanut sinulle diagnoosin, käynnistyy 3 kk hoito ja arviointijakso.

Etsi sinulle sopiva psykoterapeutti

Jos mahdollista, käy tutustumiskäynnillä parin terapeutin luona. On tärkeää, että löydät juuri sinulle sopivalta tuntuvan terapeutin.

Käy uudestaan psykiatrilla

Kun 1. tapaamisesta on kulunut vähintään 3 kk, psykiatri arvioi tilanteesi ja kirjoittaa B-lausunnon Kela-terapiaa varten.

Lähetä hakemus Kelaan

Täytä Kelan hakemus ja liitä siihen B-lausunto. Kela-tuki alkaa vasta siinä vaiheessa, kun myöntävä päätös on tullut.

Aloita psykoterapia!

Psykoterapia kestää 1–3 vuotta. Hakemus Kelaan tehdään vuosittain.

Miksi withHeltin Kela-terapiaan?

Asiantuntemus

 • Meidän osaamiseen voit luottaa. Olemme valinneet meille vain terapeutteja, joiden taustat ja soveltuvuus ovat korkeatasoiset. Tuemme terapeuttejamme muun muassa laadukkaalla, säännöllisellä työnohjauksella sekä erilaisilla täydennyskoulutuksilla.

Vaikuttavuus

 • Muutokset lukuina. Vuonna 2023 saimme tarjota terapiaa 2 190 asiakkaalle. Lähes kaikki kokivat työkykynsä parantuneen ja tyytyväisyysasteikolla 1–5 keskiarvo oli 4,2.

Vastuullisuus

 • Pitkä psykoterapia ei ole paras ratkaisu kaikkeen. Tunnistamme, että eri tilanteisiin sopivat eripituiset terapiat, emmekä suosittele pidempiä terapioita kuin on tarpeen.
 • Yhteiskuntavastuu on meille tärkeää. Tukeaksemme suomalaisten mielenterveyttä, käytämme varojamme myös veloituksettoman mielenterveyssisällön tuottamiseen.

Näin helposti pääset terapiaan ensikäynnille

Tutustu terapeutteihin

Kaikki terapeuttimme ovat alamme huippuja, joten riittää, että valitset, kenelle sinun olisi mukava jutella. Voit aina vaihtaa terapeuttia tarvittaessa.

Varaa ensiaika

Ensiajan varaaminen on helppoa ja voit tehdä sen kätevästi verkkosivullamme. Voit valita etä- tai lähiajan valitsemallesi terapeutille.

Saavu paikalle

Saat ennen ensikäyntiä sähköpostiisi tervetulokirjeen, josta saat helpot ohjeet sekä lähi- että etätapaamiseen saapumiseen.

Usein kysyttyjä kysymyksiä Kela-terapiasta

Keräsimme sinulle tähän muutamia tyypillisimmin kysyttyjä kysymyksiä Kelan tukemaan kuntoutuspsykoterapiaan liittyen. Mikäli et löydä etsimääsi vastausta, voit olla meihin yhteydessä esimerkiksi sähköpostitse (withheltti@heltti.fi tai suoraan terapeuttiisi etunimi.sukunimi@heltti.fi) tai laittamalla viestiä Instagramissa: @with.heltti. Ethän kuitenkaan tietoturvasyistä jaa meille Instagramissa mitään arkaluontoista tietoa.

Varaa aika helposti netistä

Tästä näet kootusti seuraavat vapaat ajat Kela-terapian tutustumiskäynnille. Tärkeintä on ottaa ensiaskel: siitä solmut lähtevät aukeamaan.

Ei suodattimia
Ladataan vapaita aikoja
Ei tuloksia valituilla hakuehdoilla.

Varaa terapia-aika

Palvelu:
Ajankohta:
Terapeutti:
Hinta:

Varattava terapia-aika:

Palvelu:
Ajankohta:
Terapeutti:
Hinta:

Terapia-ajan toteutus:

Lisätiedot terapeutille:

Varaajan tiedot:

Nimi:
Sähköposti:
Puhelinnumero:
Henkilötunnus:

Varaus onnistui

Varausvahvistus toimitettu antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Varaus epäonnistui

Terapia-ajan varaamisessa ilmeni tekninen ongelma. Ole hyvä ja yritä uudelleen oheisella painikkeella.