5 vanligen förekommande tecken på utmattning som du kan känna igen

Liisa Uusitalo-Arola

Om jag frågade dig om du känner någon som lidit av utmattning skulle du förmodligen svara “ja, många”. Om jag frågade en grupp på tio personer hur många av dem som någonsin har känt sig utmattade, skulle troligen minst hälften av dem berätta om sina erfarenheter av utmattning.

Utmattning som ett fenomen är allt annat än litet. Om du känner dig utmattad hoppas jag att du får tröst av att veta att du inte är ensam. Hjälp från professionella finns tillgänglig, så länge du vet hur du ska leta efter den. Men hur kan du känna igen den annalkande utmattningen? Här är några tecken att hålla utkik efter.

Hur känner jag igen påbörjande utmattning?

1️. Arbetet börjar kännas tvångsmässigt, som en tvångströja, glädjen och entusiasmen över arbetet övergår till en trist tillfredsställelse. Du fortsätter dock att prestera i hopp om att “allt kommer att bli gjort” någon gång.

2. Den onda cirkeln är förtryckande, så du utvecklar tvångsmässiga fantasier som motvikt till tvångstankarna. En båtbyggare i skärgården? Gå i pension vid 45? Eller märker du dig själv halvt önska att ditt ben åtminstone skulle brytas, så att det skulle bli en paus i ditt arbete? En flyktfantasi är inte samma sak som en dröm, eftersom i din fantasin har du inte längre några bekymmer eller stress och förändringar sker med en enkel fingerknäppning – så det är alltså inte verkligt.

3. Du är överstimulerad: du kan sova dåligt och ändå ha en otrolig mängd energi. Tröttheten ökar, men du kan ändå bara göra mer och mer. I det här läget kanske du föreställer dig att du är en supermänniska som inte påverkas av naturlagarna.

4. Ängslig, deprimerad… Du kan inte hantera människor, buller eller känslomässiga reaktioner som du brukade. För att skydda dig själv drar du dig undan, både hemma och på jobbet. Både nuet och framtiden ser dystra ut.

5. Slutligen kan du inte längre trycka på gaspedalen. Och även om du gör, så händer ingenting. På morgonen kanske du ligger i sängen och känner dig överväldigad när du stiger upp. Du kanske stirrar på din datorskärm, händerna på tangentbordet, redo att skriva ett e-postmeddelande, men ingenting händer. I värsta fall snubblar du kanske in på en parkeringsplats. Din kropp och hjärna säger till slut: NEJ.

Om något av detta låter bekant, kan utmattning vara en realitet för dig, liksom det är för hundratusentals finländare.

“ÄVEN OM DINA SYMPTOM ÄR LINDRIGA ÄR DET ALDRIG FÖR TIDIGT ATT PÅBÖRJA RESAN MOT ÅTERHÄMTNING OCH BALANS.”

Studier visar att effekterna av allvarlig utmattning är fortfarande synliga efter 7 års uppföljning. Minne, koncentration och allmän stresstolerans återhämtar sig gradvis – men inte nödvändigtvis till samma nivåer som de var före utmattningen.

Om överbelastningen har hunnit skada immunsystemet kan du hamna leva med konsekvenserna under resten av ditt liv. Därför är det bäst att ta itu med situationen medan den fortfarande är under din kontroll. Så även om dina symtom är lindriga är det aldrig för tidigt att påbörja resan mot återhämtning och balans.

Håll utkik för dessa symtom:

Hur känner du igen trötthet?

  1. Arbetet börjar kännas tvångsmässigt
  2. Den onda cirkeln ger dig ångest, så du utvecklar flyktfantasier i ditt sinne.
  3. Överstimulering har blivit en del av din vardag: du blir mer och mer trött, men du orkar fortfarande göra mer och mer.
  4. Både nuet och framtiden ser dystra ut. Du kan inte längre hantera människor, ljud och/eller känslomässiga reaktioner på samma sätt som tidigare.
  5. Till slut reser sig en vägg och du kan inte trycka på gaspedalen. Eller även om du gör, så händer ingenting.

Om något av detta låter bekant kan utmattning vara en del av ditt dagliga liv. Få hjälp med en låg tröskel: prata om ditt mående och ork med din förman eller en studentpsykolog, till exempel. Du kan få terapeutisk hjälp utan remiss till exempel genom korttidsterapi från en psykolog.


Möt författaren till denna artikel

Jag är Liisa Uusitalo-Arola, arbetshälsopsykolog, psykoterapeut (KAT), utbildare-psykoterapeut och facklitterär författare specialiserad på utmattning och hur det kan förebyggas.