Nuorten terapia
Nuorten terapialla tarkoitetaan lyhytterapiaa tai psykoterapiaa, jota tarjoavat erityisesti nuorten kanssa työskentelevät mielen ammattilaiset. Meillä kaikki nuorten parissa työskentelevät terapeutit ovat psykologeja tai psykoterapeutteja ja vastaanotolle pääset Helsingistä Ouluun ja etänä.
Terapiassa saat jutella rauhassa ja luottamuksella henkilökohtaisista asioistasi kaksin terapeutin kanssa. Se on sinun omaa aikaasi. Voitte sopia yhdessä, käytkö tapaamisilla yksin vai haluatko, että vanhempasi ovat mukana esimerkiksi osalla kerroista. Joskus myös vanhemmat voivat hyötyä yhdestä tai muutamasta tukikäynnista, jossa voi keskustella terapeutin kanssa ajatuksista vanhemmuuteen liittyen. Nuorten terapia on ihan samalla tavalla luottamuksellista kuin aikuistenkin terapia – terapeutti ei kerro kahdenkeskisistä terapiakeskusteluista vanhemmalle tai nuorelle.
Paljonko nuorten terapia maksaa?
Hinta alk. 95 € / 45 min
Terapeuttikohtaiset hinnat näet jokaisen terapeutin profiilista sekä nettiajanvarauksesta kunkin terapeutin palveluiden kohdalta. Lue lisää terapiahinnoittelustamme.
Milloin nuorten terapiaan?
Nuorten kohdalla on erityisen tärkeää, että nuori saa mielen ammattilaisen keskustelutukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Monesti nuori pääsee terapiaan vasta silloin, kun ahdistaa tai masentaa oikein urakalla ja tilanne on jatkunut jo pitkään. Viimeistään silloin on todella tärkeää saada keskusteluapua. Terapiaan voi ja kannattaa hakeutua myös jo, kun jokin asia vaivaa, mietityttää eikä tilanne ole vielä pitkittynyt – silloin jo muutama keskustelukerta auttaa ja voi riittää.
Nuorten terapian kesto on tyypillisesti noin 5–20 kertaa riippuen tilanteesta. Asiantuntija osaa arvioida ensikäynnillä tilannetta ja tuen laajuuden tarvetta.
Miksi withHeltin lyhytterapia?
Asiantuntemus
- Meidän osaamiseen voit luottaa. Meillä tiedät, että saat alamme parasta palvelua. Olemme valinneet meille vain terapeutteja, joiden taustat ja soveltuvuus ovat korkeatasoiset.
Vaikuttavuus
- Muutokset lukuina. Vuonna 2023 saimme tarjota terapiaa 2 190 asiakkaalle. Lähes kaikki kokivat työkykynsä parantuneen ja tyytyväisyysasteikolla 1–5 keskiarvo oli 4,2.
- Lyhytterapia on luultua vaikuttavampaa. Lyhytterapiassa kaikkia asioita ei yritetä selvittää kerralla, vaan keskitytään 1–2 yhdessä rajattuun ongelmaan. Muutos yhdellä elämänalueella ja kokemus siitä, miten elämän tai työn haasteita voidaan kohdata, saa usein aikaan positiivisen ketjureaktion. Myönteinen muutos seuraa toistaan.
Vastuullisuus
- Pitkä psykoterapia ei ole paras ratkaisu kaikkeen. Tunnistamme, että eri tilanteisiin sopivat eripituiset terapiat, emmekä suosittele pidempiä terapioita kuin on tarpeen. Tämä mahdollistaa asiakkaana nopeamman terapiaan pääsyn ja auttaa ehkäisemään ongelmien pitkittymistä. Vuonna 2023 lyhytterapiamme kestivät keskimäärin 6,8 käyntiä.
withHeltti numeroina
98
terapeuttia
2 190
asiakasta
vuonna 2023
19 683
terapiakäyntiä
vuonna 2023
75%
terapioista oli
lyhytterapiaa
”Heltin tilat ovat rauhoittavat ja kodinomaiset. Tulen välillä Lempi-kahvilaan jo aiemmin rauhoittumaan teen ääreen.“
Asiakas
“Terapeutillani on taito hahmottaa ihmisen monikerroksisuutta ja kyky kohdata ja ymmärtää toisen ihmisen mielenmaisemaa.“
Asiakas
“Terapeuttiani kuvaa parhaiten aktiivisuus, asiantuntevuus ja empaattisuus. Koen, että hän välittää minusta aidosti.”
Asiakas
Näin helposti pääset terapiaan ensikäynnille
Tutustu terapeutteihin
Kaikki terapeuttimme ovat alamme huippuja, joten riittää, että valitset, kenelle sinun olisi mukava jutella. Voit aina vaihtaa terapeuttia tarvittaessa.
Varaa ensiaika
Ensiajan varaaminen on helppoa ja voit tehdä sen kätevästi verkkosivullamme. Voit valita etä- tai lähiajan valitsemallesi terapeutille.
Saavu paikalle
Saat ennen ensikäyntiä sähköpostiisi tervetulokirjeen, josta saat helpot ohjeet sekä lähi- että etätapaamiseen saapumiseen.
Usein kysyttyjä kysymyksiä nuorten terapiasta
Keräsimme sinulle tähän muutamia tyypillisimmin kysyttyjä kysymyksiä nuorten terapiaan liittyen. Mikäli et löydä etsimääsi vastausta, voit olla meihin yhteydessä esimerkiksi sähköpostitse (withheltti@heltti.fi tai suoraan terapeuttiisi etunimi.sukunimi@heltti.fi) tai laittamalla viestiä Instagramissa: @with.heltti. Ethän kuitenkaan tietoturvasyistä jaa meille Instagramissa mitään arkaluontoista tietoa.
Nuoret toivovat tyypillisesti pääsevänsä juttelemaan terapiaan seuraavista teemoista:
- ahdistuneisuus
- identiteettiin liittyvät pohdinnat
- yksinäisyys ja ulkopuolisuus
- alakuloisuus tai masentuneisuus
- kouluun ja opiskeluun liittyvät huolet ja stressi
- riittämättömyyden tunne
- perheeseen ja arkeen liittyvät asiat, esimerkiksi toistuvat riidat tai liian vauhdikkaat tavat riidellä
- kaverisuhteisiin tai seurustelusuhteisiin liittyvät asiat
- sosiaalisen mediaan ja pelaamiseen liittyvät teemat
- päihteiden käyttö ja erilaiset riippuvuudet, kuten pornoriippuuvuus, alkoholiriippuvuus tai muut päihderiippuvuudet
_ _ _ _ _ _ _ _ _
Nuoret pääsevät terapiaan tyypillisesti liian myöhään – keskustelutukea saa ja kannattaa hakea riittävän ajoissa. Se auttaa paitsi nuorta, myös koko perhettä.
Nuori pääsee terapiaan monesti siinä vaiheessa, kun ahdistaa tai masentaa oikein urakalla ja tilanne on jatkunut jo pitkään. Silloin viimeistään on todella tärkeää saada keskusteluapua!
Terapiaan voi ja kannattaa tulla myös jo silloin, kun jokin asia vaivaa, mietityttää eikä tilanne ole vielä pitkittynyt – silloin jo muutama keskustelukerta auttaa ja voi riittää.
Terapiaan voi tulla koska tahansa, kun tuntuu siltä, että ulkopuolinen keskustelutuki voisi auttaa purkamaan ja jäsentämään omia ajatuksia, tuntemuksia tai auttaa ratkomaan erilaisia haasteita.
- Terapiaan hakeutuminen ei tarkoita sitä, että nuorella olisi jo mielenterveyden haasteita tai tilanne olisi kriisiytynyt – terapia on loistavaa keskusteluapua eri elämänvaiheisiin!
Terapiaan voi ja kannattaa tulla siis jo silloin kun jokin asia vaivaa, mietityttää, eikä tilanne ole vielä kääntynyt haastavaksi – silloin jo muutamakin keskustelukerta auttaa ja voi riittää. Tällöin lyhytterapia on erinomainen tukikeino. Lyhytterapiaa Heltissä tarjoavat psykoterapeutti- ja/tai psykologitaustaiset, nuoriin erikoistuneet lyhytterapeutit. - Entä jos nuorella on jo lieviä tai kinkkisempiä mielenterveyden haasteita?
Monesti nuoren mieliala ja tilanne on jatkunut jo pitkään haastavana ennen kuin nuori itse, vanhemmat, kaverit tai muut läheiset havahtuvat avun ja terapian tarpeeseen. Silloin viimeistään on todella tärkeää saada keskusteluapua!
Nuoren tai vanhemman ei tarvitse itse tietää, millaista terapiaa silloin tarvitaan. Nopein tapa edetä asiassa on varata mahdollisimman pian ensiaika jollekin terapeutille ja keskustella tilanteesta. Terapeutin ammattitaitoa on auttaa löytämään tilanteeseen sopiva etenemismalli. Ensikäynnillä voi olla vain nuori tai nuori ja vanhempi yhdessä. Ensikäynti voi olla vanhemman tukikäynti, jolloin terapeutti voi neuvoa vanhempaa tilanteessa etenemiseen.
Tärkeintä on, että nuori saa mahdollisimman pian apua eikä tilanne pitkity!
Nuoren tai vanhemman ei tarvitse itse tietää, millaista terapiaan ja kuinka monta terapiakäyntiä tarvitaan. Ammattitaitoiset terapeuttimme kartoittavat tilanteen ja auttavat jäsentämään tilannetta ja terapian määrän tarvetta.
Monesti mutkattomin tapa edetä on varata aika lyhytterapiaan, jotta tilanne saadaan kartoitettua. Lyhytterapia on vaikuttavaa ja soveltuu useimpien tilanteiden tueksi. Mikäli nuoren tilanne edellyttää psykoterapiaa, on lyhytterapia väylä lähteä selvittämään polkua psykoterapiaan ja Kelan tukemaan psykoterapiaan. Näistä kaikista saat lisätietoa terapeutilta.
Nopein tapa edetä asiassa on varata mahdollisimman pian ensiaika jollekin terapeutille ja keskustella tilanteesta – terapeutin ammattitaitoa on auttaa löytämään oikeanlaiset jatkopolut.
Ensikäynnillä voi olla nuori tai nuori ja vanhempi. Ensikäynti voi olla vanhemman tukikäynti, jolloin terapeutti voi neuvoa vanhempaa tilanteessa etenemiseen.
- Auttaa kehittämään omia mielen voimavaroja ja ongelmanratkaisukeinoja sekä luottamaan niihin
- Auttaa löytämään tapoja käsitellä vaikeita tunteita ja tilanteita
- Antaa keinoja jäsentää erilaisia nuoruuteen ja aikuistumiseen liittyviä pohdintoja
- Auttaa parantamaan vuorovaikutusta ja muokkaamaan toimimattomia vuorovaikutustapoja
Nuorten vointi, jaksaminen ja mielenterveys huolestuttaa monesti vanhempia ja muita läheisiä. Nuoren pääseminen terapian piiriin on monesti vanhemmille ja muille läheisille huojentavaa, vaikka vanhempi ei itse osallistuisikaan terapiakäynteihin.
Lisäksi nuoren terapeutilta saama keskustelutuki auttaa monesti nuoren omaa oloa. Kun nuori voi paremmin ja saa lisättyä voimavarojaan, monesti se näkyy myös perheen arjessa.
Nuorten terapiaan voi liittyä nuoren ja vanhemman/vanhempien tai sisarusten yhteisiä terapiakäyntejä. Niissä pyritään löytämään esimerkiksi keinoja parantaa yhteistä vuorovaikutusta ja sitä kautta parantamaan koko perheen arkea.
Tärkeintä on, että nuori saa keskusteluapua ja tukea. Monesti nuorelle on tärkeää, että hän saa keskustella ajatuksistaan terapeutin kanssa luottamuksellisesti ilman vanhempia.
Nuori, vanhempi ja terapeutti voivat sopia yhdessä, onko terapiakäynti nuorelle hetki keskustella mielen ammattilaisen kanssa kaksin vai onko mukana vanhempi/vanhemmat tai esimerkiksi sisaruksia.
Monesti nuorten terapia on yhdistelmä kaksin terapeutin kanssa pidettäviä terapiakäyntejä, sekä erillisiä yhteisiä käyntejä. Joskus myös vanhempi voi hyötyä yhdestä tai muutamasta tukikäynnista, jossa vanhempi voi keskustella terapeutin kanssa omista ajatuksistaan vanhemmuuten liittyen. Nuorten terapia on ihan samalla tavalla luottamuksellista kuin aikuistenkin terapia – terapeutti ei kerro kahdenkeskisistä terapiakeskusteluista vanhemmalle tai nuorelle.
Nuorten terapia on samalla tavoin luottamuksellista kuin aikuistenkin terapia.
Terapiakäynnit ovat nuorelle hetkiä jakaa luottamuksella ja turvallisesti ajatuksia ja tuntemuksia mielen ammattilaisen kanssa, ilman pelkoa siitä, että keskusteluista kerrotaan muille. Terapeutti ei kerro nuoren kanssa käydyistä keskusteluista vanhemmalle, eikä muille nuoren läheisille.
Jos nuori on hetkellisesti niin vaikeassa tilanteessa, että hänellä on itsetuhoisia ajatuksia tai ajatuksia muiden vahingoittamisesta, on terapeutilla lainmukainen velvoite ottaa yhteyttä avun piiriin ja ilmoittaa asiasta vanhemmille.
Mikäli nuori pääsee terapiaan hyvissä ajoin, tyypillisesti terapiakäyntejä tarvitaan noin 7-10 kertaa. Tällöin suosittelemme psykologin tai psykoterapeutin toteuttamaan lyhytterapiaa. Lyhytterapiaan pääsee nopeasti ja sitä on tarjolla lähi- ja etäterapiana. Aikoja voit varata täältä.
Mikäli nuorella on vaikeampaa oireilua, suositellaan psykoterapeutin toteuttamaa psykoterapiaa ja sen kesto on tyypillisesti 10–20 terapiakertaa. Psykoterapiaan voi tulla myös omakustanteisesti. Aikoja voit tarkastella täältä.
Suosittelemme ensikäynniksi aluksi lyhytterapiakäyntejä – terapeutti suosittelee kyllä, mikäli tilanne edellyttää psykoterapiaa.
Pidempi, monesti Kelan tukema kuntoutuspsykoterapia tulee kyseeseen silloin, kun yli 16-vuotias nuori tarvitsee pitkäkestoisempaa terapeuttista tukea. Mikäli näyttää siltä, että nuoren tilanne edellyttää pidempikestoista terapiaa, saat siitä tietoa terapeutilta.
Lyhytterapia maksaa alkaen 95 € / 45 min terapiakäynti. Lyhytterapiaa tarjoavat psykologi- ja/tai psykoterapeuttitaustaiset, lyhytterapeuttisen työotteen koulutuksen käyneet mielen ammattilaiset.
Psykoterapian hinta on alkaen 120 € / 45 min terapiakäynti. Psykoterapiaan voi hakeutua täysin omakustanteisesti tai siihen voi hakea Kelalta tukea, kun yli 16-vuotias nuori tarvitsee pitkäkestoisempaa terapeuttista tukea. Psykoterapiaa tarjoavat psykoterapeutit.
Hinta riippuu terapeutin pohjakoulutuksesta, jatkokoulutuksesta ja kokemustasosta.
Varaa aika helposti netistä
Tästä näet kootusti seuraavat vapaat ajat lyhytterapiaan terapeuteille, jotka ovat erikoistuneet nuorten terapiaan. Monesti aikoja on saataville jopa seuraavalle päivälle. Tärkeintä on ottaa ensiaskel: siitä solmut lähtevät aukeamaan.
- Yrityssopimuskäynti
- Etäterapiamahdollisuus
- Etäterapia