Työ ja opiskelu
Työelämän ja opiskelun haasteet voivat tuntua jonglööraukselta, jossa aina jokin pallo uhkaa pudota saadessaan vähemmän huomiota. Työ- ja/tai opiskeluvelvollisuuksien sekä muun elämän saaminen riittävään tasapainoon voikin tuntua toisinaan lähes mahdottomalta. To do -listan kasvaessa ja deadline-suman uhatessa saattaisi tehdä mieli käpertyä koko maailmalta piiloon ja levähtää hetki jos toinenkin. Tai päinvastoin spurtata aikaa kiinni, vaikka voimia ei oikeastaan olisikaan.
Et ole yksin. Maailman muuttuessa yhä hektisemmäksi yhä useampi kokee, ettei pysy tahdissa mukana tai jokin muu työhön tai opiskeluun liittyvä asia painaa mielessä. Olemme koonneet sinulle tälle sivulle sekä ymmärrystäsi syventävää tietoa, että terapeuttiemme ja psykologiemme itsehoidollisia vinkkejä olosi helpottamiseksi. Jatka siis selaamista alemmas.
Millaista apua työhön ja opiskeluun?
HIEMAN HUOLTA
Vaikka arjen perusasiat rullaavatkin normaalisti, olet huolissasi työhön tai opiskeluun liittyvistä asioista – tai mietit pitäisikö olla huolissaan.
Yksi tai muutama tapaaminen psykologin kanssa voi auttaa sinua jäsentämään ajatuksiasi.
HUOLI
Työ- tai opiskeluongelmat alkavat jo eri tavoin häiritsemään arkeasi tai ihmissuhteitasi. Olet huolissasi omasta tilanteestasi ja haluat siihen apua.
Kokeneen psykologin tarjoama lyhytterapia on tähän hetkeen hyvä. Varaa ensiaika – et tarvitse lähetettä.
ISO HUOLI
Työhön tai opiskeluun liittyvät ongelmat ovat jatkuneet jo pitkään ja se selkeästi vaikuttaa yhteen tai useampaan elämän osa-alueeseen tai estää sinua elämästä tavallista perusarkea.
Psykoterapia (noin 20-40 kertaa) on tehokas tapa lähteä ratkomaan isompaa huolta ja saada siihen apua.
Itsehoidollisia vinkkejä jaksamisen tueksi
Mikä auttaa töissä jaksamiseen?
Töissä jaksamiseen vaikuttavat monet tekijät, ja jokaisen tilanne on yksilöllinen. Tyypillisesti töissä jaksamista tukee mm. työ- ja vapaa-ajan rajaaminen, tehtävien priorisoiminen, työpäivien tauottaminen, omien voimavarojen kuuntelu, yöunien varjelu sekä muista terveellisistä elämäntavoista huolehtiminen omien voimavarojen mukaan.
Vaikka lista saattaa kuulostaa itsestään selvältä, voi sen toteuttaminen hektisessä arjessa tuntua haastavalta. Tätä varten terapeuttimme ja psykologimme ovat tehneet sinulle lyhyitä videoita töissä ja opinnoissa jaksamisen tueksi. Itsehoitovinkeille on tyypillistä, ettei kaikista ole apua kaikille, vaan joukosta kannattaa kokeillen etsiä omaa oloa parhaiten tukevat työkalut.
Ymmärrä syvemmin
Työpaikan haastavat ihmissuhteet
Tässä Terapiassa-podcastin jaksossa ymmärrät syvemmin ihmisten välistä yhteyttä työpaikallasi. Saat myös konkreettisia vinkkejä siihen, miten voit itse tukea arjessasi laadukkaiden yhteyksien muodostumista.
Podcastin hostina on Katri Kanninen, kouluttajapsykoterapeutti ja psykologian tohtori ja jakson vieraana kokenut psykologi ja tietokirjailija Ilona Rauhala, joka on erikoistunut erityisesti työelämän teemoihin.
Keskustelemme kuukausittain Terapiassa-podcastissa teitä pohdituttavista mielen teemoista. Tervetuloa seuraamaan psykoterapeuttien podcast-nauhoituksia livenä Instagramissa! Seuraa @with.heltti -tiliä, niin pääset kysymään seuraavan jakson aiheesta ja saat ilmoituksen, kun livelähetys alkaa.
LUE lisää työ- ja opiskeluhyvinvoinnin tukemisesta
Miten viihtyä töissä?
Töissä viihtymistä voidaan edistää niin yksilö- kuin yhteisötasollakin. Voit tukea viihtymistäsi voimavarojesi ja mahdollisuuksiesi puitteissa mm. etsimällä työstäsi tai sen jostain osa-alueesta merkityksellisyyden tunnetta, luomalla mukavia rutiineja työpäivään ja/tai sen ympärille sekä ylläpitämällä omalta osaltasi mukavaa työilmapiiriä.
Työyhteisönä voitte lisätä viihtymistänne esimerkiksi järjestämällä yhteisiä lounashetkiä ja luomalla tilaa rennolle jutustelulle myös työasioiden ulkopuolella. Henkilökohtainen keskustelu voi vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnettanne ja viihtyvyyttä työarjessa. Aina kaikki ei kuitenkaan solju omalla painollaan niin töissä kuin opinnoissakaan. Myös näihin tilanteisiin pureudutaan terapeuttiemme artikkeleissa, joita pääset lukemaan alta.
Tarvitsetko apua työhön tai opiskeluun liittyviin ongelmiin?
Tästä näet kootusti kaikki seuraavat vapaat ajat terapeuteille, joiden erikoistumisalueisiin kuuluu työn ja opiskelun haasteet. Tärkeintä on ottaa ensiaskel: siitä solmut lähtevät aukeamaan.
- Yrityssopimuskäynti
- Etäterapiamahdollisuus
- Etäterapia