FPA-terapi

FPA-terapi, eller rehabiliterande psykoterapi, är en av samhället stödd terapiform för en individ, ett par eller en familj. Den används ofta när utmaningarna är långvariga och svåra och behandlingen behövs för att säkerställa en tillräckligt lång, målinriktad och effektiv behandlingsform som är skräddarsydd efter just dina eller era behov.

På FPA:s webbplats hittar du anvisningar om hur du ansöker om rehabiliterande psykoterapi med FPA-stöd. Läs anvisningarna här. Du kan också delta i en psykoterapisession – t.ex. en kort psykoterapisession – på egen bekostnad eller inleda psykoterapi på egen bekostnad innan du får ett beslut om rehabiliterande psykoterapi från FPA.

HUR MYCKET KOSTAR FPA-TERAPI?

Pris från. 105 € / 45 min

För terapeutspecifika priser, se respektive terapeuts profil och onlinebokning under respektive terapeuts tjänster. Om FPA beviljar rehabiliterande psykoterapi betalar FPA 57,60 € per besök.

NÄR ÄR DET DAGS FÖR FPA-TERAPI?

Det lönar sig att söka sig till FPA-terapi när dina mentala utmaningar har blivit mer långvariga och komplexa och kräver mer långsiktigt stöd för att lösa din situation.

Så här ansöker du om FPA-terapi

Du kan ansöka om FPA-terapi om:

  • Du är mellan 16 och 67 år gammal
  • Du har mentala hälsoproblem, t.ex. depression eller ångest, som påverkar din förmåga att arbeta eller studera
  • Du har fått lämplig behandling i minst 3 månader efter diagnosen av en psykisk störning
  • Man på basen av ett utlåtande av en psykiater kan bedöma att rehabiliterande psykoterapi är nödvändigt för att stödja eller förbättra din förmåga att arbeta eller studera.

Uttalande B

För FPA-terapi behöver du ett B-intyg från en psykiater. Du kan få en remiss till en psykiater:

  • Från offentlig hälsovård
  • Från arbetshälsan
  • Från självfinansierad privat sjukvård

Boka tid hos en psykiater

När du har fått en diagnos av en psykiater inleds en 3-månaders behandlings- och utvärderingsperiod.

Hitta rätt psykoterapeut för dig

Om möjligt, besök ett par terapeuter för ett inledande besök. Det är viktigt att du hittar en terapeut som känns rätt för dig.

Träffa en psykiater igen

När det har gått minst 3 månader sedan det första besöket gör en psykiater en bedömning av din situation och skriver ett B-utlåtande för FPA-terapi.

Skicka din ansökan till FPA

Fyll i FPA:s ansökningsblankett och bifoga ett B-utlåtande. FPA-stödet börjar först när beslutet om beviljande av stöd har fattats.

Börja psykoterapi!

Psykoterapin varar 1-3 år. Ansökan till FPA görs årligen.

Varför välja withHeltti FPA-terapi?

Expertis

Du kan lita på vår expertis. Med oss vet du att du får den bästa servicen i branschen. Vi har endast valt ut terapeuter med de högsta kraven på bakgrund och lämplighet.

Effektivitet

Förändringar i siffror. Under 2023 kunde vi erbjuda terapi till 2 190 klienter. Nästan alla upplevde att deras arbetsförmåga hade förbättrats, med ett genomsnitt på 4,2 på en nöjdhetsskala från 1 till 5.

Hållbarhet

Lång psykoterapi är inte den bästa lösningen för allt. Vi är medvetna om att olika långa terapier passar olika situationer och rekommenderar inte längre terapier än nödvändigt. Detta gör det möjligt för klienter att få tillgång till terapi snabbare och hjälper till att förhindra att problem blir utdragna.

Socialt ansvar är viktigt för oss. För att stödja finländarnas mentala hälsa använder vi också våra medel för att producera gratis innehåll om mental hälsa.

Så här enkelt kan du komma till din första terapisession

Möt terapeuterna

Alla våra psykoterapeuter är de bästa inom sitt område, så allt du behöver göra är att välja vem du vill prata med. Du kan alltid byta terapeut om du behöver.

Boka ditt första besök

Det är enkelt att boka din första tid och du kan göra det bekvämt på vår webbplats. Du kan välja mellan distansmöten eller möten på plats med den terapeut du önskar.

KOM PÅ PLATS

Före ditt första besök får du ett välkomstepostmeddelande med enkla instruktioner om hur du kommer till både möten på plats och distansmöten.

Vanliga frågor om FPA-terapi

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna om FPA-terapi. Om du inte hittar det svar du söker kan du också kontakta oss direkt, till exempel genom att skicka ett e-postmeddelande till våra terapeuter.

Boka en tid enkelt online

Här kan du se en sammanfattning av följande lediga terapitider. Det viktiga är att ta det första steget: det är då knutarna börjar lösas upp.

Ei suodattimia
Ladataan vapaita aikoja
Ei tuloksia valituilla hakuehdoilla.

Varaa terapia-aika

Palvelu:
Ajankohta:
Terapeutti:
Hinta:

Varattava terapia-aika:

Palvelu:
Ajankohta:
Terapeutti:
Hinta:

Terapia-ajan toteutus:

Lisätiedot terapeutille:

Varaajan tiedot:

Nimi:
Sähköposti:
Puhelinnumero:
Henkilötunnus:

Varaus onnistui

Varausvahvistus toimitettu antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Varaus epäonnistui

Terapia-ajan varaamisessa ilmeni tekninen ongelma. Ole hyvä ja yritä uudelleen oheisella painikkeella.