När ska man gå till parterapi?

wenlanordling

Relationsproblem är normala och kan ha en betydande inverkan på livskvaliteten och välmående. Parterapi ger ett tryggt utrymme för att ta itu med dessa utmaningar på ett konstruktivt sätt och hitta hållbara lösningar. Det kan vara nyckeln till bättre kommunikation, intimitet och gemensamt välmående. Men när är det rätt tid att söka hjälp från parterapi?

Ofta är en bra tid när parterapi dyker upp i tankarna. Genom att söka parterapi tillräckligt tidigt kan du vanligtvis förhindra behovet av längre och mer intensiv terapi i framtiden. Tidig parterapi gör att ni kan ta itu med problem innan de blir större och mer komplexa. Detta kan också innebära att ni behöver färre besök hos en terapeut och att ni kan få tidigare in effekter som underlättar vardagen.

Till parterapi kan man komma till exempel med

kommunikations problem

Ett tydligt tecken på att parterapi kan behövas är förekomsten av kommunikationsproblem. Om samtalen ofta slutar i gräl, eller om ni känner att ni inte förstår varandra, kan det vara bra att ta hjälp utifrån. Parterapi erbjuder effektiva verktyg för en mer produktiv kommunikation och en mer konstruktiv konfliktlösning.

återkommande bråk och konflikter

Upprepade gräl och konflikter kan vara ett tecken på djupare problem i förhållandet. Om samma frågor återkommer och inga lösningar verkar hittas kan det vara värt att överväga parterapi. En terapeut kan hjälpa er att identifiera de bakomliggande orsakerna till konflikten och hitta varaktiga lösningar på utmaningarna.

livsförändring

Stora förändringar i livet, som att flytta, stress på jobbet eller skaffa barn, kan innebära nya utmaningar för ett förhållande. Parterapi ger möjlighet att tillsammans bearbeta dessa förändringar och hitta nya sätt att stötta varandra genom svåra tider. Ofta söker man också parterapi i förebyggande syfte inför en större eller mindre livsförändring eller annan stressande situation.

brist av intimitet

Ibland kan det finnas problem med intimitet och närhet i förhållandet. Parterapi ger en möjlighet att ta itu med dessa känsliga frågor i en trygg miljö. Terapeuten kan hjälpa er att lösa upp intimitetsknutar, stärka ert känslomässiga band och hitta former av intimitet som känns bra för er.

andra orsaker

Parterapi passar alla par som vill förbättra kvaliteten på sitt förhållande och hitta varaktiga lösningar på eventuella utmaningar. Du kan också komma ensam eller med mer än en partner. Till konsultationen kan du ta med dig just de önskemål och behov som känns relevanta för dig i stunden.

Vad är parterapi

  • Varför parterapi? Parterapi främjar välbefinnandet i ert förhållande på många olika sätt och hjälper er att skapa ett starkare och mer hållbart förhållande. Det hjälper er också att möta utmaningar på ett mer konstruktivt sätt, så att motgångarna känns mindre.
  • Vem ska jag gå i parterapi med? Du kan gå i parterapi ensam eller tillsammans med en eller flera partner. Ibland kanske du också vill bearbeta situationer med dina barn, och då kan familjeterapi också vara ett alternativ.
  • Hur länge pågår parterapi? Parterapi är ofta kortvarig, cirka 3-20 sessioner. Den mest typiska längden på parterapi är mindre än 10 sessioner, beroende på din situation och dina behov. Visste du att du också kan ansöka om FPA-ersättning för långvarig parterapi?

På Heltti kan du vara säker på att du kommer att få parterapi av hög kvalité, eftersom vi bara har valt terapeuter med de högsta standarderna för bakgrund och lämplighet.


Bekanta dig med artikelns skribent

Olen Aino Juusola, Heltin johtava psykoterapeutti, psykologi ja tietokirjailija. Taustaltani olen traumojen hoitoon erikoistunut kognitiivinen psykoterapeutti (KIT). Minulla on pitkä työkokemus mm. oikeuspsykologiasta ja seksuaaliväkivallan kokemusten teemoista. Lisäksi olen TF-KKT työnohjaaja ja kouluttaja.

Jag är Aino Juusola, Helttis ledande psykoterapeut, psykolog och fackboksförfattare. Jag är kognitiv psykoterapeut (KIT) inriktad på trauma. Jag har en lång arbetserfarenhet med bl.a. teman som rättspsykologi och upplevelse av sexuellt våld. Jag är också TF-KKT-arbetsledare och utbildare.

Huomasitko jo nämä?