Att känna sig deprimerad kan vara ett meddelande till oss själva om att något i våra liv är ur balans och behöver korrigeras, till exempel i relationer, återhämtning eller arbetsorganisation. I den här artikeln ska jag som psykoterapeut hjälpa dig att förstå vad depression kan handla om.
Vad är depression?
Låt oss först ta en stund och titta på vad depression egentligen innebär. Vi upplever ofta korta stunder då vi känner oss nedstämda eller deprimerade. Dessa känslor kan vara naturliga reaktioner på livets utmaningar och besvikelser. Trots att dessa känslor ibland kan vara mycket smärtsamma har de också en viktig roll att spela. De hjälper oss att stanna upp och göra det mentala arbete som i slutändan hjälper oss att hantera och gå vidare med våra liv.
Långvarig nedstämdhet kan ha samband med depression eller andra psykiska störningar. Diagnostiserad depression är ganska vanlig och drabbar var femte person i Finland och i övriga västvärlden. Diagnostiserad depression, kallas för depression, är ett tillstånd som förutom nedstämdhet också innebär förlust av glädje eller onormal trötthet. Utöver dessa kärnsymtom kan du också uppleva andra symtom, såsom överdrivna självkritik, självmordstankar, koncentrationssvårigheter, sömnstörningar, långsammare eller snabbare tempo och förändringar i aptiten. Depressionen kan vara mild, måttlig eller svår. Ju fler av ovanstående symtom du upplever, desto allvarligare är tillståndet vanligtvis.
Vad orsakar depression?
Om symptomen på depression är individuella, är orsakerna till depression det i ännu högre grad. Den allmänt accepterade sårbarhet-stress-modellen beskriver hur människor genetiskt föds med olika känslighet för depression. Lika viktiga är interaktioner och livshändelser: både skyddande och predisponerande.
”Ett skyddande tidigt samspel är ett samspel där barnet känner sig älskat och accepterat.”
En skyddande tidig interaktion är en interaktion där barnet känner sig älskat och accepterat. Till skyddsfaktorerna hör också vuxnas hjälp med att förstå sig själv, känna igen känslor och vara tillfreds med dem. På så sätt lär sig barnet att se på sig själv och andra med tillit och att reglera sina sinnesstämningar. Ett barn som upprepade gånger känner sig underlägset och skyldigt och som lämnas ensamt med sina känslor är mer benäget att uppleva samma senare. På samma sätt kan relationer med vänner vara mycket sårbara i form av mobbning eller diskriminering.
”Utmanande och traumatiska livserfarenheter, som mobbning eller plötsliga förluster, har i studier upprepade gånger kopplats till sårbarhet för depression. ”
Utmanande och traumatiska livserfarenheter, som t.ex. mobbning eller plötsliga förluster, har i studier upprepade gånger kopplats till sårbarhet för depression. Ofta utlöses depressionen också av en ”stressfaktor”. Det kan t.ex. vara ett uppbrott, arbetslöshet, en flytt till en ny plats eller en allvarlig sjukdom hos en närstående, som innebär en påfrestning på de psykiska resurserna.
Hur kan terapi hjälpa dig mot depression?
1. Ta reda på exakt vad din depression handlar om
Psykoterapi eller korttidsterapi behandlar människan som en helhet, inte som en diagnos. Den första gemensamma uppgiften är att ta reda på hur depression och andra psykiska svårigheter yttrar sig i just ditt fall och vilka dina upplevelser av dig själv och andra är. Hur du har försökt att hantera dina svårigheter är också viktigt. Ibland har dessa hanteringsmetoder blivit en del av problemet och kan till och med vidmakthålla det.
Även om den psykologiska förståelsen av depression är individuell, är det möjligt att identifiera några vanliga situationer där depression kan utlösas:
- Brist på acceptans och förståelse:
Du kanske känner att du under lång tid har saknat den acceptans och förståelse som du behövt och att du har lämnats att klara dig för mycket ensam. Ofta förstärker en nyligen inträffad obehaglig upplevelse denna känsla och bidrar till att depressionen bryter ut. - Förlust:
Du kan ha upplevt en förlust som du på något sätt har hindrats från att hantera och sörja, eller har misslyckats med att göra det.
- En upplevelse av underlägsenhet och otillräcklighet:
Du kan ha försökt kompensera för en ihållande upplevelse av underlägsenhet och otillräcklighet genom att gå över dina tillgångar. Människor gör ofta detta omedvetet. Detta kallas ibland högpresterande depression, där det ännu inte har skett någon nedgång i prestationen, men humöret och känslorna redan reagerar.
Exempelvis kan sådana situationer, om de blir långvariga, leda till försämrad prestationsförmåga och utmattning. Ofta kan den egna situationen vara en kombination av flera olika bakomliggande orsaker, var och en i sin egen individuella form.
Det är också viktigt att identifiera varför depressionen uppstod just vid den här tidpunkten och vad som utlöste den, både externt och på ett inre plan i sinnet.
2. Påbörja förändringsarbetet tillsammans med din terapeut
När du har betraktat dina upplevelser och handlingar med en terapeut är det vanligt att du börjar känna igen upprepningar i dina egna sätt att uppleva och att du hittar samband mellan dem. Att bygga upp ett förnimmelsecentrum i förhållande till dina egna handlingar och upplevelser är en viktig del av förändringsarbetet.
”Att bli hörd och dela smärtsamma känslor i den empatiska atmosfären i en terapeutisk relation gör det möjligt att främja oavslutade och blockerade känslomässiga processer. ”
En ny relation till sig själv och sina erfarenheter öppnar upp för nya, konstruktiva sätt att agera och förhålla sig i relationer, i arbetslivet och inom sig själv. Förutom att hjälpa dig att bygga upp detta nya sätt att förhålla dig till dig själv och andra, kan terapin hjälpa dig att hitta sätt att hantera de utmaningar du möter i livet i framtiden. Detta är bland annat ett av syftena med terapiarbetet, att förhindra återfall i depression.
Plocka med dig:
Vad är depression? Och varför blir man deprimerad?
- Klandra inte dig själv för depression, du har inte valt det. Orsakerna till depression är mycket individuella, men det finns tre typiska situationer som kan bidra till att en depression bryter ut:
1. Brist på acceptans och förståelse, vilket kan ha lett till en tendens att klara sig på egen hand
2. Förlust, som på något sätt har förhindrats eller avbrutits från att hanteras och sörjas
3. Upplevelse av underlägsenhet och otillräcklighet, och behov av att kompensera för det
- När grundorsakerna till just din depression har identifierats börjar det faktiska förändringsarbetet i terapin, som kan se mycket individuell ut beroende på din situation.
- Hur kan man förhindra ett återfall i depression?
Förutom att hjälpa dig att bygga upp en ny attityd till dig själv och andra kan terapi hjälpa dig att hitta sätt att hantera de utmaningar du möter i livet i framtiden. Detta är ett av de sätt på vilka terapi förebygger återfall i depression.
Kom ihåg att depression kan påverka oss alla på olika sätt, och att det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Prova olika metoder för självmedicinering och hitta de som fungerar bäst för dig. Det viktigaste att komma ihåg är att du inte är ensam och att det finns hjälp att få.
Bekanta dig med artikelns författare
Jag heter Leena Särkelä och är psykoterapeut, utbildningspsykoterapeut och arbetsrådgivare.