Milloin pariterapiaan?

withHeltti

Parisuhteen haasteet ovat normaaleja ja voivat vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun ja hyvinvointiin. Pariterapia tarjoaa turvallisen tilan käsitellä näitä haasteita rakentavasti ja löytää kestäviä ratkaisuja. Se voi olla avain parempaan kommunikaatioon, läheisyyteen ja yhteiseen hyvinvointiin. Mutta milloin on oikea aika hakea apua pariterapiasta?

Monesti hyvä aika on silloin, kun pariterapia käy mielessä. Hakeutuessanne pariterapiaan riittävän ajoissa, voitte tyypillisesti ehkäistä pidemmän ja intensiivisemmän terapian tarpeen tulevaisuudessa. Varhainen pariterapia antaa mahdollisuuden käsitellä ongelmia ennen kuin ne kasvavat suuremmiksi ja monimutkaisemmiksi. Tämä voi tarkoittaa myös sitä, että tarvitsette vähemmän käyntejä terapeutin luona ja saatte arkeanne helpottavia vaikutuksia nopeammin.

Pariterapiaan voi tulla esimerkiksi

kommunikaatio-ongelmien kanssa

Yksi selkeä merkki siitä, että pariterapia voi olla tarpeen, on kommunikaatio-ongelmien esiintyminen. Jos keskustelut päättyvät usein riitoihin tai tuntuu, että toinen ei ymmärrä toista, voi olla hyödyllistä saada ulkopuolista apua. Pariterapia tarjoaa tehokkaita työkaluja hedelmällisempään kommunikaatioon ja rakentavampaan konfliktien ratkaisemiseen.

riitojen kierteessä

Toistuvat riidat ja konfliktit voivat olla merkki syvemmistä ongelmista suhteessa. Jos samoja asioita toistuu jatkuvasti eikä ratkaisuja tunnu löytyvän, voi olla hyvä harkita pariterapiaa. Terapeutti auttaa teitä tunnistamaan konfliktien taustalla olevat tekijät ja löytämään haasteisiin kestäviä ratkaisuja.

elämänmuutoksessa

Elämän suuret muutokset, kuten muutto, työstressi tai lasten saaminen, voivat tuoda uudenlaisia haasteita parisuhteeseen. Pariterapia tarjoaa tilaisuuden käsitellä näitä muutoksia yhdessä ja löytää uusia tapoja tukea toisianne vaikeina aikoina. Monesti pariterapiaan hakeudutaan myös ennaltaehkäisevästi ennen isompaa tai pienempää elämänmuutosta tai muuta stressaavaa tilannetta.

intiimiyden puuttuessa

Välillä suhteessa voi ilmetä ongelmia intiimiyden ja läheisyyden kanssa. Pariterapia tarjoaa tilaisuuden käsitellä näitä herkkiä aiheita turvallisessa ympäristössä. Terapeutti voi auttaa teitä purkamaan läheisyyteen liittyviä solmuja, vahvistamaan tunnesidettänne sekä löytämään teistä hyvältä tuntuvia läheisyyden muotoja.

jostain muusta syystä

Pariterapia sopii kaikille pariskunnille, jotka haluavat parantaa suhteen laatua ja löytää kestäviä ratkaisuja mahdollisiin haasteisiin. Pariterapiaan voi tulla myös yksin tai useamman kumppanin kanssa. Voitte tuoda vastaanotolle mukananne juuri ne toiveet ja tarpeet, jotka tuntuvat teille merkityksellisiltä tässä hetkessä.

Mitä pariterapia on?

  • Miksi pariterapiaan? Pariterapia edistää suhteenne hyvinvointia monipuolisesti ja auttaa teitä luomaan vahvempaa ja kestävämpää suhdetta. Tämän myötä osaatte kohdata myös vastaan tulevia haasteita rakentavammin, jolloin töyssyt tuntuvat pienemmiltä.
  • Kenen kanssa pariterapiaan? Pariterapiaan voit tulla yksin tai yhdessä kumppanin tai kumppaneiden kanssa. Toisinaan tilanteita halutaan purkaa myös lasten kanssa, jolloin yhtenä vaihtoehtona voi harkita myös perheterapiaa.
  • Kauanko pariterapia kestää? Pariterapia on monesti lyhytkestoista, noin 3–20 terapiakertaa. Tyypillisin pariterapian kesto on alle 10 kertaa, tilanteestanne ja tarpeistanne riippuen. Tiesitkö, että pidempikestoiseen paripsykoterapiaan voi hakea myös Kelan korvausta?

Meillä Heltissä voit luottaa siihen, että saat laadukasta pariterapiaa, sillä olemme valinneet meille vain terapeutteja, joiden taustat ja soveltuvuus ovat korkeatasoiset.


Tutustu tämän artikkelin kirjoittajaan

Olen Aino Juusola, Heltin johtava psykoterapeutti, psykologi ja tietokirjailija. Taustaltani olen traumojen hoitoon erikoistunut kognitiivinen psykoterapeutti (KIT). Minulla on pitkä työkokemus mm. oikeuspsykologiasta ja seksuaaliväkivallan kokemusten teemoista. Lisäksi olen TF-KKT työnohjaaja ja kouluttaja.