Milloin lyhytterapiaan?

withHeltti

Tuntuuko, että elämässäsi on haasteita, joita et saa ratkaistua? Etsitkö apua, joka olisi nopeaa, tehokasta ja sopisi juuri sinulle? Lyhytterapia saattaa olla juuri sitä, mitä tarvitset.

Lyhytterapia on laadukkaalla taustakoulutuksella toteutettuna tehokas terapiamuoto, jossa ei keskitytä vain yksittäisiin oireisiin. Sen sijaan pureudutte lyhytterapeutin kanssa syvemmälle oireidesi juurisyihin – olipa kyseessä sitten stressi, ahdistus, masennus, ihmissuhdeongelmat tai muut mielenterveyteen liittyvät haasteet.

“lyhytterapia voi olla hyvä vaihtoehto, jos et halua tai tarvitse pitkäaikaista terapiaa, mutta tarvitset silti apua selvitäksesi ajankohtaisista vaikeuksistasi.”

Onko lyhytterapia oikeaa terapiaa?

Tällä hetkellä lyhytterapeutiksi voi itseään Suomessa kutsua lähes kuka tahansa. Sen sijaan psykoterapeutin ja psykologin nimikkeet ovat Suomessa Valviran nimikesuojattuja. Tämä tarkoittaa sitä, että psykoterapeutin ja psykologin nimikkeen saaminen edellyttää tiettyjä koulutus- ja pätevyysvaatimuksia, jotka on hyväksytty viranomaisten toimesta.

Meillä Heltissä voit luottaa siihen, että saat laadukasta lyhytterapiaa, sillä suurin osa lyhytterapeuteistamme on psykologi- ja/tai psykoterapeuttitaustaisia. Lisäksi he ovat käyneet laadukkaan lyhytterapeuttisen työotteen koulutuksen ja saavat säännöllistä työnohjausta.

Voisiko lyhytterapia sopia minulle?

Lyhytterapia sopii monille, jotka kaipaavat nopeaa ja tehokasta apua elämänsä haasteisiin. Se voi olla hyvä vaihtoehto, jos et halua tai tarvitse pitkäaikaista terapiaa, mutta tarvitset silti apua selvitäksesi ajankohtaisista vaikeuksistasi.

Lyhytterapia sopii sinulle, joka…

  • haet ajoissa apua, jolloin haasteet ovat vielä riittävän rajalliset
  • olet motivoitunut terapiaan ja uskot sen auttavat
  • kykenet avautumaan terapeutille myös niistä asioista, jotka herättävät sinussa vaikeitakin tunteita
  • olet kiinnostunut tutkimaan mielesi sisältöjä ja liikkeitä
  • näet oman toimintasi vaikutukset niin itseesi kuin muihin

Lyhytterapian hyödyt?

Nopeampaa

Lyhytterapian etuna on, että hakeutuessasi sinne riittävän ajoissa, voit ehkäistä pidemmän terapian tarpeen. Lyhytterapia mahdollistaa sinulle myös nopeamman terapiaan pääsyn, sillä lyhytterapeuteille löydät helpommin aikoja ja voit varata ensiajan samantien ilman lähetettä ja byrokratiaviidakkoa. Näin saat nopeamman avun ja ehkäiset ongelmiesi pitkittymistä.

Edullisempaa

Vuonna 2023 lyhytterapiamme kestivät keskimäärin 6,8 käyntiä. Lyhytterapia tulee siis yleensä myös pidempiä terapiaprosesseja edullisemmaksi.

Ja silti vaikuttavaa

Lyhytterapia on luultua vaikuttavampaa. Lyhytterapiassa kaikkia asioita ei yritetä selvittää kerralla, vaan keskitytään 1–2 yhdessä rajattuun haasteeseen. Muutos yhdellä elämänalueella ja kokemus siitä, miten elämän tai työn haasteita voidaan kohdata, saa usein aikaan positiivisen ketjureaktion, jossa myönteinen muutos seuraa toistaan.


Tutustu tämän artikkelin kirjoittajaan

Olen Aino Juusola, Heltin johtava psykoterapeutti, psykologi ja tietokirjailija. Taustaltani olen traumojen hoitoon erikoistunut kognitiivinen psykoterapeutti (KIT). Minulla on pitkä työkokemus mm. oikeuspsykologiasta ja seksuaaliväkivallan kokemusten teemoista. Lisäksi olen TF-KKT työnohjaaja ja kouluttaja.