Mitä lyhytterapia on?

withHeltti

Tuntuuko, että elämässäsi on haasteita, joita et saa ratkaistua? Etsitkö apua, joka olisi nopeaa, tehokasta ja sopisi juuri sinulle? Lyhytterapia saattaa olla juuri sitä, mitä tarvitset.

Lyhytterapia on terapeuttinen hoitomuoto, joka sisältää yleensä 5–20 tapaamista terapeutin kanssa. Kun lyhytterapiaa tarjoaa asiantuntevan taustakoulutuksen saanut terapeutti, se on tehokas menetelmä, joka ei keskity pelkästään yksittäisiin oireisiin. Sen sijaan työskentelette yhdessä terapeutin kanssa selvittääksenne oireidesi syvempiä juurisyitä – olipa kyseessä stressi, ahdistus, masennus, ihmissuhdeongelmat tai muut mielenterveyteen liittyvät haasteet.

eri reittejä LYHYTterapiaan

Miten lyhytterapiaan pääsee?

  • Omakustanteinen lyhytterapia on tyypillinen reitti lyhyeen terapiaan. Valitse tällöin lyhytterapeutti ja varaa ensimmäinen aika helposti ilman lähetettä vaikka samantien. Tärkeintä on ottaa ensiaskel: siitä solmut lähtevät aukeamaan.

    Mikäli toivomallasi lyhytterapeutilla ei ole aikoja auki ajanvarauksessa, kannattaa niitä kysyä häneltä suoraan sähköpostitse.
  • Rahallista tukea vakuutuksesta? Vakuutuksen korvaama lyhytterapia ja lyhytpsykoterapia ovat terapiaa, jonka korvaa esimerkiksi oma sairaskuluvakuutus tai työnantajan tarjoama mielenterveysvakuutus.
  • Myös koulutuspsykoterapia saattaa olla sinulle sopiva vaihtoehto. Se on terapiaa, jota tarjoavat psykoterapiaopiskelijat. Psykoterapian tapaan myös koulutusterapiaa on lyhyempää ja pidempää. Tutustu lisää koulutuspsykoterapiaan.

Lyhytterapian tavoitteet

Lyhytterapiassa keskitytään tyypillisesti noin 1–2 yhdessä rajattuun haasteeseen: Lyhytterapian tavoitteena on selkiyttää ajatuksiasi ja auttaa sinua ymmärtämään ja työstämään automatisoituneita, mahdollisesti syvään juurtuneita ajattelu- ja toimintatapojasi. Tällöin muutos yhdellä elämänalueella saa usein aikaan positiivisen ketjureaktion, jolloin myönteinen muutos seuraa toistaan monesti myös muilla elämänalueilla.

Lyhytterapian tavoitteena on auttaa sinua löytämään mielekkäitä ratkaisuja nykyisiin ongelmiisi, parantaa yleisesti hyvinvointiasi ja tukea sinua saavuttamaan konkreettisia ja realistisia tavoitteita hyödyntäen omia resurssejasi ja vahvuuksiasi. Toisaalta lyhytterapiassa suuntaudutaan myös tulevaan, jotta tulevaisuuden haasteiden kohtaaminen on sinulle helpompaa.

“lyhytterapia voi olla hyvä vaihtoehto, jos et halua tai tarvitse pitkäaikaista terapiaa, mutta tarvitset silti apua selvitäksesi ajankohtaisista vaikeuksistasi.”

Milloin lyhytterapiaan?

Lyhytterapia sopii moneen erilaiseen tilanteeseen, jossa kaipaat nopeaa ja tehokasta apua elämäsi haasteisiin. Se voi olla hyvä vaihtoehto, jos et halua tai tarvitse pitkäaikaista terapiaa, mutta tarvitset silti apua selvitäksesi ajankohtaisista vaikeuksistasi.

Lyhytterapia sopii sinulle, joka…

  • haet ajoissa apua, jolloin haasteet ovat vielä riittävän rajalliset
  • olet motivoitunut terapiaan ja uskot sen auttavat
  • kykenet avautumaan terapeutille myös niistä asioista, jotka herättävät sinussa vaikeitakin tunteita
  • olet kiinnostunut tutkimaan mielesi sisältöjä ja liikkeitä
  • näet oman toimintasi vaikutukset niin itseesi kuin muihin

Mikä on lyhytterapian ja lyhytpsykoterapian ero?

Lyhytterapia vs. lyhytpsykoterapia

  • Lyhytterapiaa tarjoavat meillä pääsääntöisesti psykologit, joilla on yliopistotasoisen pohjakoulutuksen lisäksi taustalla laadukas lyhytterapeuttisen työotteen koulutus.
  • Lyhytpsykoterapia on psykoterapeutin tarjoamaa lyhytterapiaa eli lyhyempää psykoterapiaa. Psykoterapeutilla on laajempi osaaminen ja koulutus tarkastella ongelmia syvemmin ja laaja-alaisemmin. Lisäksi psykoterapeutilla on usein käytössään enemmän menetelmiä, joiden avulla tutkia ajattelu- ja toimintamallejasi sekä tarjota niihin uusia näkökulmia ja muutosta.

Sekä lyhytterapian että lyhytpsykoterapian toteuttaminen on vaativaa ja terapeutilta vahvaa ammattitaitoa edellyttävää, koska…

  • terapeutin tulee pystyä käsitteellistämään asiakkaan esittämä ongelma lyhyessä ajassa
  • asettaa yhdessä asiakkaan kanssa riittävän konkreettiset ja tavoitettavissa olevat tavoitteet
  • ymmärtää, mikä on tutkimusten mukaan tehosta eri ongelmien hoidossa
  • kykyä luoda nopeastikin hyvä ja luotettava terapeuttinen suhde

Kuka on lyhytterapeutti?

Tällä hetkellä lyhytterapeutiksi voi itseään Suomessa kutsua lähes kuka tahansa. Sen sijaan psykoterapeutin ja psykologin nimikkeet ovat Suomessa Valviran nimikesuojattuja. Tämä tarkoittaa sitä, että psykoterapeutin ja psykologin nimikkeen saaminen edellyttää tiettyjä koulutus- ja pätevyysvaatimuksia, jotka on hyväksytty viranomaisten toimesta.

Meillä Heltissä voit luottaa siihen, että saat laadukasta lyhytterapiaa, sillä suurin osa lyhytterapeuteistamme on psykologi- ja/tai psykoterapeuttitaustaisia. Lisäksi he ovat käyneet laadukkaan lyhytterapeuttisen työotteen koulutuksen ja saavat säännöllistä työnohjausta.

Mitä lyhytterapiassa oikeastaan tapahtuu?

Alkukartoitus ja tavoitteiden asettaminen: Ensimmäisissä tapaamisissa keskustelet terapeuttisi kanssa tilanteestasi, ongelmistasi ja tavoitteistasi. Tavoitteena on, että terapeuttisi ymmärtää tilanteesi mahdollisimman hyvin. Alussa asetatte yhdessä myös selkeät, mitattavat tavoitteet, joihin terapian aikana pyritte. Samalla terapeuttisi auttaa sinua luomaan käsityksen tilanteestasi, haasteistasi sekä niihin vaikuttavista tekijöistä.

Tavoitteellinen työskentely: Tämän jälkeen terapeuttisi käyttää erilaisia menetelmiä ja työkaluja auttaakseen sinua käsittelemään ongelmiasi. Menetelmät vaihtelevat terapeutin työtavasta ja suuntauksesta riippuen. Yhteistyössä pyritään löytämään käytännön ratkaisuja ja strategioita, joita voit soveltaa arjessasi.

Kotitehtävät ja harjoitukset: Lyhytterapiassa annetaan usein kotitehtäviä tai harjoituksia, jotka tukevat terapian aikana opittuja taitoja. Näin voit työstää ongelmiasi itsenäisesti tapaamisten välillä ja vahvistaa oppimaasi.

Tulosten arviointi ja päätös: Terapian lopussa keskustelette yhdessä terapiajakson vaikutuksista ja siitä, onko tarpeen jatkaa vielä tapaamisia tai palata myöhemmin seurannan merkeissä.

Lyhytterapiaan vai sittenkin pitkään psykoterapiaan?

Ehkä pohdit vielä, riittäisikö lyhytterapia vai tarvitsetko pidempää terapiaa. Hyvä uutinen kuitenkin on, ettei sinun tarvitse tietää sitä itse. Ensimmäisellä terapia-ajalla lyhytterapeuttisi arvioi avuntarpeesi laajuuden. Tunnistamme, että eri tilanteisiin sopivat eripituiset terapiat. Tästä syystä emme suosittele pidempiä terapioita kuin on tarpeen. Samalla se mahdollistaa sinulle asiakkaana nopeamman terapiaan pääsyn ja auttaa ehkäisemään ongelmiesi pitkittymistä.

Mikäli varaat ajan lyhytpsykoterapeutilta, mutta tulette päätökseen, että hyötyisitkin pitkästä psykoterapiasta, voi olla mahdollista vaihtaa prosessi pidempään psykoterapiaan yhdessä saman psykoterapeutin kanssa, mikäli hänellä on tilaa.

Lyhytpsykoterapian etuja ovat…

… nopea hoitoonpääsy
… kustannustehokkuus silloin, kun itse olet valmis sitoutumaan intensiiviseen työskentelyjaksoon
… syväsukellus oman mielen toimintaan rajallisessa ajassa
… käytännönläheisyys, sillä lyhytterapiassa pyritään löytämään ratkaisuja ja työkaluja, joita voit soveltaa arjessasi nopeasti.

Lyhytterapian hyödyt?

Nopeampaa

Lyhytterapian etuna on, että hakeutuessasi sinne riittävän ajoissa, voit ehkäistä pidemmän terapian tarpeen. Lyhytterapia mahdollistaa sinulle myös nopeamman terapiaan pääsyn, sillä lyhytterapeuteille löydät helpommin aikoja ja voit varata ensiajan samantien ilman lähetettä ja byrokratiaviidakkoa. Näin saat nopeamman avun ja ehkäiset ongelmiesi pitkittymistä.

Edullisempaa

Vuonna 2023 lyhytterapiamme kestivät keskimäärin 6,8 käyntiä. Lyhytterapia tulee siis yleensä myös pidempiä terapiaprosesseja edullisemmaksi.

Ja silti vaikuttavaa

Lyhytterapia on luultua vaikuttavampaa. Lyhytterapiassa kaikkia asioita ei yritetä selvittää kerralla, vaan keskitytään 1–2 yhdessä rajattuun haasteeseen. Muutos yhdellä elämänalueella ja kokemus siitä, miten elämän tai työn haasteita voidaan kohdata, saa usein aikaan positiivisen ketjureaktion, jossa myönteinen muutos seuraa toistaan.


Tutustu tämän artikkelin kirjoittajaan

Olen Aino Juusola, Heltin johtava psykoterapeutti, psykologi ja tietokirjailija. Taustaltani olen traumojen hoitoon erikoistunut kognitiivinen psykoterapeutti (KIT). Minulla on pitkä työkokemus mm. oikeuspsykologiasta ja seksuaaliväkivallan kokemusten teemoista. Lisäksi olen TF-KKT työnohjaaja ja kouluttaja.