Miten pyytää anteeksi?

Katri Kanninen

Anteeksi pyytäminen ei aina ole helppoa. Oikeiden sanojen löytäminen tai omien virheiden myöntäminen voi olla hankalaa, ja anteeksipyyntöön voi liittyä häpeää tai pelkoa. Joskus ihmiset keksivät tapoja kiertää sanallinen anteeksi pyytäminen, sillä heidän mielestään se merkitsee heikkoutta. Anteeksi pyytäminen on kuitenkin taito, jota voi harjoitella.

Viisi keinoa, joiden avulla voit helpottaa anteeksi pyytämistä:

1. Kerro, että olet toiminut väärin

Kerro toiselle henkilölle rehellisesti, että olet toiminut väärin ja haluat pyytää anteeksi. Hyvä anteeksipyyntö on selkeä ja aito pyyntö, eikä esimerkiksi “sori siitä” kanna samaa painoarvoa kuin “anteeksi, olen pahoillani.” Voit pyrkiä selittämään tapahtunutta, mutta älä kuitenkaan ala selittelemään. 

“Aito anteeksi pyytäminen edellyttää kykyä tulla tietoiseksi omasta toiminnasta ja sen seurauksista toiselle, sekä halua kantaa vastuuta omista teoista.”

2. Osoita aitoa katumusta

Aito anteeksi pyytäminen edellyttää kykyä tulla tietoiseksi omasta toiminnasta ja sen seurauksista toiselle, sekä halua kantaa vastuuta omista teoista. Anteeksipyynnön vilpittömyys heijastuu usein anteeksipyytäjän sanavalinnoissa, äänenpainoissa sekä eleissä. Pyri siis osoittamaan anteeksipyynnön ja katumuksen vilpittömyys sekä sanallisesti, että kehollisesti. Katsomalla toista silmiin viestit, että tarkoitat sanomaasi. Pyri myös välttämään puolustavaa kehonkieltä, esimerkiksi ristittyjä käsivarsia.

3. Kerro, mikä johti tapahtumaan

Anteeksi pyytäessä alamme herkästi puolustelemaan itseämme. Anteeksipyyntö on vaikuttavampi, kun se ei sisällä suojautumista tai syyttelyä. Kerro siis rehellisesti, mitkä asiat johtivat tapahtumaan, mutta älä ala puolustelemaan tekojasi. Hyvä anteeksipyyntö ei jatku mutta-sanalla. 

4. Ota vastaan toisen tunteet

Toista loukannut käytös voi aiheuttaa hänessä monenlaisia tunteita. Ota vastaan toisen pettymys, kiukku ja suru. Kuuntele ja yritä ymmärtää sekä asettua toisen asemaan. Mitä enemmän empatiakykyä sinulla on, sitä helpompi on pyytää vilpittömästi anteeksi. Toiselle on myös tarvittaessa annettava aikaa tunteiden ja tapahtuneen käsittelyyn.

“Kun olet pyytänyt anteeksi, keskustelkaa, mitä teidän tulisi tehdä päästäksenne asian yli, ja onko tapahtuma jollain tavoin hyvitettävissä. “

5. Pyri hyvittämään tapahtuma

Kun olet pyytänyt anteeksi, keskustelkaa, mitä teidän tulisi tehdä päästäksenne asian yli, ja onko tapahtuma jollain tavoin hyvitettävissä. On kuitenkin muistettava, että anteeksi pyytäminen ei juurikaan auta, jos henkilön asenne ei muutu. Jos esimerkiksi lupauksia rikotaan jatkuvasti tulevaisuudessakin, anteeksipyyntö menettää merkityksensä. Anteeksi pyytävän henkilön täytyy siis ryhtyä konkreettisesti toimeen paikatakseen tekonsa ja pitääkseen lupauksensa.

Poimi tästä vinkit

Miten pyytää anteeksi?

  1. Kerro rehellisesti, mitä on tapahtunut
  2. Pyydä anteeksi, ja tarkoita sitä
  3. Avaa asiaa; miksi kävi kuten kävi
  4. Kuuntele ja ymmärrä toista sekä toisen tunteita
  5. Pyri hyvittämään ja selvittämään tilanne


Tutustu tämän artikkelin kirjoittajaan

Olen Juuli Jylhä ja withHeltissä psykologiharjoittelijana. Tämän artikkelin olen kirjoittanut Katri Kannisen reelin (eli lyhytvideon) pohjalta.

Katri Kanninen on psykologian tohtori, kokenut psykoterapeutti, kouluttajapsykoterapeutti (KAT) ja tietokirjailija.