Miksi parisuhde ahdistaa?

Katri Kanninen

Miten parisuhteesi voi? Parisuhteen tilan arviointi on monelle tuttua. Suomessa päädytään eroon toiseksi useimmiten maailmassa. Pelkästään avioliitoista 51% päätyy eroon. Tutkimusten mukaan ainakin toinen pariskunnista on pohtinut eroa ⅔ liitoista. Suurin osa pohtijoista haluaa silti pysyä suhteessa. Eron mahdollisuuden ajattelu ei ole välttämättä huono asia.

Miksi parisuhde tuntuu ahdistavalta?

Parisuhde voi ahdistaa monesta eri syystä, jotka voivat tuntua hyvinkin hähmäisiltä ja vaikeasti tavoitettavilta. Usein huolemme nousevat varjoista, häilyen parisuhteemme yllä kuin huomaamattomat pilvet. Tämän artikkelin tarkoitus on tarjota apuväline, työkalu, joka antaa mahdollisuuden tarkastella parisuhteen tilaa ja tunnistaa huolenaiheet. 

“Eroon ei välttämättä tarvitse päätyä, kun uskallamme yhdessä tehdä ne rohkeat korjausliikkeet, jotka voivat avata oven uuteen ymmärrykseen ja läheisyyteen.”

Pysähtyminen, reflektointi ja avoin keskustelu voivat olla avaimia vahvempaan ja kestävämpään parisuhteeseen. Eroon ei välttämättä tarvitse päätyä, kun uskallamme yhdessä tehdä ne rohkeat korjausliikkeet, jotka voivat avata oven uuteen ymmärrykseen ja läheisyyteen. Pohdi/pohtikaa parisuhteenne tilaa seuraavan taulukon avulla:

Olisko eron paikka?Ehkä ei ihan-paras-tila/parannettavaa löytyyTosi hyvä!
Henkistä väkivaltaa: Mitätöintiä, halveksuntaa, alistamista tai nöyryyttämistä.Monia turhia riitoja, joista ei opita. Turhaa itsekkyyttä ja itsepäisyyttä.Riitoja ei ole liian usein. Ne pystytään käymään läpi ja yleensä päättyvät lähentymiseen tai siihen, että opitaan itsestä ja toisesta.
Fyysistä väkivaltaaTurvan ja jatkuvuuden tunne häilyy toisen/ molempien sisäisen turvattomuuden takia.Kyky tarjota turvaa ja vakautta.
Kumppanilta puuttuu kyky lukea toisen tarpeita, tunteita ja kiinnostuksen kohteitaPuutteellinen kyky tai halu lukea toisen tarpeita, haluja ja kiinnostuksiaHalua ja taitoa lukea toisen tarpeita, haluja ja kiinnostuksen kohteita
Itsekkyys ja tunteettomuus seksissä. Ei keskusteluyhteyttä.Luontainen veto toiseen puuttuu jo suhteen alussa. Keskusteluyhteys seksin suhteen vaillinaista.Uskallus kertoa seksisuhteessa omista toiveista ja haluista vaikka ne olisivat jotain, mikä ei kestä päivänvaloa 🙂
Liiallinen sitominen ja toisen kontrollointi tai täysi välinpitämättömyys rakkauden tekojen suhteen.Turhaa mustasukkaisuutta ja toisen omistamista. Toisella/molemmilla vaikeuksia toteuttaa rakkauden tekoja.Kyky osoittaa rakkautta sanoin ja teoin. Kyky iloita toisesta ja näyttää se
Toinen päättää mitä tehdään ja mikä meitä kiinnostaaMustasukkaisuutta toisen menemisistä. Yhteistä tekemistä vapaa-ajalle ei löydy. Kyvyttömyyttä testata uusia juttuja.Kyky antaa toisen mennä ja silti säilyttää yhteisiä kiinnostuksen kohteita
Valehtelua ja pettämistä. Taloudellista hyväksikäyttöä.Jompikumpi (molemmat) on persoonaltaan haastava ja pitäytyy tiukasti kiinni ”oikeuksissaan” olla itsensä ja jättää toisen liian yksin. Mutta jos motivaatiota näiden kehittämiseen löytyy niin hienoa!Ihminen voi olla itsensä, omanlaisensa persoona. Joskus vaikeakin. Mutta riittävät rakkauden teot kompensoivat tämän.

Miten korjata ja syventää suhdetta?

Ero ei ole aina ainoa vaihtoehto. Ennen sen viimeistä päätöstä voimme tehdä korjausliikkeitä. Mutta mistä aloittaa? Seuraavat kysymykset voivat olla avaimia uuteen alkuun. Näiden kysymysten kautta voit avata keskustelun ja löytää ne ratkaisevat korjausliikkeet:

  • Millaiset asiat toimivat sinun parisuhteessasi?
    Missä löytyy parannettavaa?
  • Mihin kategoriaan suurin osa vastauksistasi sijoittuu?
  • Mikä ongelmista tuntuu haastavimmilta?
  • Mikä olisi helpoiten muutettavissa?

Poimi tästä vinkit

Mitä tehdä, jos parisuhde ahdistaa?

Ongelmista tuntuu usein haastavimmalta lähteä liikkeelle. Mutta entäpä jos keskittyisimme ensin siihen, mikä olisi helpoiten muutettavissa? Valitse listasta jokin helpohkosti muutettava asia ja pohdi mikä yksittäinen teko voisi muuttaa juuri tätä puutetta parisuhteessa. 

  • Mikä yksittäinen teko muuttaisi tätä puutetta parisuhteessasi?
  • Kuinka motivoitunut sinä olet toteuttamaan muutokset (1-10).
  • Kuinka motivoitunut kumppanisi on toteuttamaan muutoksen toiminnan tasolla (1-10)?


Toivotan sinulle ja kumppanillesi rohkeutta ja kohtaamisen hetkiä kysymysten parissa. Tiesitkö, että syvimmät kohtaamisen hetket tapahtuvat yhdessä jaettujen kipupisteiden kautta?


Tutustu tämän artikkelin kirjoittajaan

Olen Katri Kanninen psykologian tohtori, kokenut psykoterapeutti, kouluttajapsykoterapeutti (KAT) ja tietokirjailija.