Elämässä sattuu ja tapahtuu, niin myös meidän läheisillemme. Surevan läheisen tukeminen vaatii empatiaa, kärsivällisyyttä ja ymmärrystä. Menetyksen kohtaaminen voi laukaista läheisellä monenlaisia tunteita ja tarpeita, joiden tunnistamisessa voit häntä auttaa.
Surevan läheisen tukeminen onkin erityisesti hänen tarpeisiinsa vastaamista. Toisinaan läheisen tukeminen voi olla raskastakin, jolloin on tärkeää, että tunnistat omat rajasi ja pidät niistä kiinni.
Miten lohduttaa surevaa?
Tässä artikkelissa käymme yhdessä läpi erilaisia keinoja, joilla voit olla läheisesi tukena. Menetystään surevan ihmisen läheiset voivat tuntea olonsa todella avuttomaksi ja neuvottomaksi. Mitä sanoa ja mitä tehdä? Entä jos hyvää tarkoittaessani onnistunkin vain loukkaamaan toista?
Tarjoa lohtua ja lämpöä
Tarjoamalla myötätuntoa ja lohtua voit auttaa läheistä tuntemaan olonsa turvalliseksi ja hyväksytyksi. Vältä sanomasta “tiedän, mitä tunnet”. Sen sijaan voit ilmaista myötätuntoasi sanomalla esimerkiksi “minä välitän sinusta” tai “olen tässä kanssasi”.
Kuuntele aktiivisesti ja esitä kysymyksiä
Surevan läheisen kuunteleminen on keskeinen osa tukemista. Keskity kuulemaan häntä ilman, että keskeytät tai tuot omia mielipiteitäsi esille. Kuunteleminen ja kysyminen tarjoaa surevalle mahdollisuuden purkaa tunteitaan ja ajatuksiaan.
Hyväksy erilaiset tunteet ja reagoinnit
Jokainen surija reagoi menetykseen omalla tavallaan. Kaikki reagointitavat ovat sallittuja. Älä kerro, miten kriisissä pitäisi käyttäytyä tai miten siihen kuuluisi reagoida. Tuomitsemisen tai tapahtuneen kauhistelun sijaan tue läheistäsi erilaisten kokemusten äärellä.
Jos läheinen eristäytyy, kisko hänet ulos!
Voit esimerkiksi ehdottaa jotain mukavaa yhteistä tekemistä tai tarjoutua auttamaan käytännön asioissa, kuten ruoanlaitossa, lastenhoidossa tai kaupassa käynnissä. Sureminen voi tehdä arjen hallinnasta vaikeaa, joten itselle pieniltä tuntuvat teot voivat olla suuresti avuksi surevalle läheiselle.
Jos olet huolissasi läheisesi jaksamisesta, kerro se
Joskus sureva voi olla niin poikki, ettei itse jaksa hakea apua. Silloin läheisen tuki myös avun hakemisessa on tarpeen.
Joskus surevaa tukeva saattaa tulla liian kuormitetuksi,
…upota liian syvälle empatiaansa tai kuunnella enemmän kuin pystyy. Kerro rehellisesti, jos et jaksa. On tärkeää, että pidät huolta omasta hyvinvoinnistasi samalla, kun tuet läheistäsi.
Innosta tekemään yhdessä välillä jotain iloista
Sekin on tärkeää. Sureminen ei tarkoita, että elämässä ei voisi olla myös ilon hetkiä. Kannusta läheistäsi osallistumaan hänelle iloa tuoviin aktiviteetteihin aina silloin tällöin. Tämä voi olla voimauttavaa ja auttaa häntä liikkumaan eteenpäin suruprosessissaan.
Muista myös omat rajasi
Auttajasta ei ole apua jos hän itse uupuu. Läheisen tukemisessa on tärkeää muistaa, ettet ole vastuussa toisesta aikuisesta ihmisestä. Mikäli kaipaat apua tai tukea läheisen roolissa, kannattaa tutustua esimerkiksi FinFamiin, Mielenterveysomaisten keskusliittoon.
Poimi tästä vinkit
Miten tukea surevaa?
Läheisen suru koskettaa usein myös ihmisiä hänen ympärillään. Surun keskellä olo saattaa tuntua avuttomalta. Olennaisinta on kuitenkin yksinkertaisesti olla läsnä ja osoittaa, että välität. Läheistä tukiessa kannattaa pitää mielessä nämä peukalosäännöt:
- Tarjoa lohtua ja lämpöä
- Kuuntele aktiivisesti ja esitä kysymyksiä
- Hyväksy erilaiset tunteet ja reagoinnit
- Jos läheinen eristäytyy, kisko hänet ulos!
- Jos olet huolissasi läheisesi jaksamisesta, kerro se.
- Innosta tekemään yhdessä välillä jotain iloista.
- Muista myös omat rajasi ja kerro niistä rehellisesti.
Vaikka läheisen oloa saattaisi tehdä mieli helpottaa hinnalla millä hyvänsä, muista kuulostella omaa jaksamistasi. Oman jaksamisen rajoista kannattaa pitää hyvää huolta: muista siis elää myös omaa elämääsi ja irrottautua surusta myös mukaviin asioihin.
Läheiselle kannattaa myös kommunikoida suoraan, mikäli voimia kuuntelemiseen ei tässä hetkessä ole. Ehkä voitte sen sijaan tehdä yhdessä jotakin arkista, kuten lähteä yhdessä ruokakauppaan tai vaikkapa joogaan. Toisaalta voit myös auttaa etsimään läheisellesi ammattiapua esimerkiksi erilaisista järjestöistä tai omasta terveydenhuollosta.
Muista, ettet ole vastuussa toisesta aikuisesta ihmisestä. Mikäli kaipaat apua itsellesi läheisen roolissa, tutustu esimerkiksi Mielenterveysomaisten keskusliiton, FinFamin, tukitarjontaan lähialueellasi tai etänä.
Tutustu tämän artikkelin kirjoittajaan
Olen Katri Kanninen, psykologian tohtori, kokenut psykoterapeutti, kouluttajapsykoterapeutti (KAT) ja tietokirjailija.