Elämme nopeatahtisessa maailmassa, jossa ajasta tuntuu aina olevan pulaa. Jos olet aloittamassa terapiaa tai harkitset sitä, haluat todennäköisesti tietää kauanko kestää, ennen kuin olosi alkaa helpottaa ja koet saaneesi ratkaisuja ongelmiisi.
Oikopolut
- Tutkitusti vaikuttavaa: Tutkimukset osoittavat, että keskimäärin 11 terapiakäynnissä saavutetaan merkittävä kliininen muutos ja noin kaksi kolmesta saa tarvitsemansa avun jo 5 terapiakäynnissä. Toki muutosprosessit ovat aina yksilöllisiä.
- Miten lyhytterapiaan pääsee? Tyypillisin vaihtoehto on varata netissä ensiaika omakustanteiseen lyhytterapiaan, jonka viiden käynnin prosessi voi kustantaa alusta loppuun noin 475€ terapeutista riippuen.
- Voiko lyhytterapiaan päästä edullisemmin? Rahallista tukea voi saada esimerkiksi silloin, kun oma sairaskuluvakuutus tai työnantajan tarjoama mielenterveysvakuutus korvaa käyntejä. Myös koulutuspsykoterapia on monesti edullisempi reitti terapiaan. Esimerkiksi viiden kerran kokonaisuus voi maksaa yhteensä noin 295€ terapeutista riippuen.
Terapiaan hakeudutaan usein elämän haastavissa tilanteissa, ja moni miettii, kuinka kauan terapiaan kannattaa sitoutua. Yksinkertainen vastaus on, ettei yksinkertaista vastausta ole. Monesti terapiassa kävijää pohdituttaa, onko olemassa tietty aikajänne, jonka jälkeen tuloksia pitäisi näkyä? Vai onko jokainen terapiaprosessi yksilöllinen?
Asiakkaana mielessä voi olla monenlaisia kysymyksiä:
- Tulenko riippuvaiseksi terapeutistani?
- Etenenko liian hitaasti ja terapeuttini kyllästyy minuun?
- Jos olen ollut terapiassa näin kauan (3 kuukautta tai 3 vuotta jne.) enkä ole vielä parantunut, paranenko koskaan?
- Minulle myönnettiin kolmen vuoden kela-terapia, mutta minusta tuntuu, että 12 kertaa riitti. Uskallanko lopettaa?
Terapian kesto – ei yhtä oikeaa vastausta
Olisiko parempi terapeutti jo parantanut minut?
Terapian kestoon vaikuttavat monet tekijät, kuten ongelman luonne, yksilölliset tarpeet, käytettävä terapiamuoto ja tavoitteet. Joissakin tapauksissa muutama istunto voi riittää, kun taas toisinaan terapia voi jatkua kuukausia tai jopa vuosia.
Tutkimusten mukaan positiivisia muutoksia voidaan kuitenkin havaita jo ensimmäisistä terapiakerroista lähtien. Monet kokevat helpotusta ja toivoa jo ensimmäisen tapaamisen jälkeen, kun he ovat saaneet jakaa huoliaan ja kokea tulleensa kuulluksi.
“Terapiaan hakeutuminen on selkeä merkki siitä, että olet sitoutunut elämään terveellisemmin ja onnellisemmin”, sanoo Katri Kanninen, PsT, psykoterapeuttikouluttaja. “Terapiaprosessin aikana voi nousta esiin monia erilaisia tunteita; välillä naurat, välillä itket, toisinaan tunnet olosi tyytyväiseksi tai jopa uupuneeksi.”
Kuinka pitkäksi aikaa terapiaan yleensä sitoudutaan?
Vaikka terapia ei olekaan tarkoitettu kestämään ikuisesti, ei ole olemassa yhtä ainoaa vastausta siihen, kuinka kauan terapiaan kannattaa sitoutua. Terapeutin ja asiakkaan on tärkeää keskustella tavoitteista ja arvioida säännöllisesti edistymistä.
Tutkitusti totta
Mitä tutkimustieto kertoo meille?
11 käyntikerran keskiarvo
Tutkimukset osoittavat, että merkittävä kliininen muutos saavutetaan keskimäärin 11 istunnossa [Anderson & Lambert, 2001].
5 käyntikertaa riittää monelle
Noin kaksi kolmesta saa tarvitsemansa avun 5 istunnon kuluessa, ja suurin osa toipuu noin 14 istunnossa [Lambert, 2013].
Masentaa ja ahdistaa?
Mieliala- ja ahdistuneisuushäiriöissä suurimmalla osalla potilaista on hyvät edellytykset hyötyä lyhytkestoisista interventioista [Laaksonen, 2014].
Sopeudunko lyhyeen hoitoon?
Ihmiset näyttävät sopeuttavan toipumistaan ainakin osittain tarjotun hoidon mukaan [Baldwin et al., 2009]. Lyhytterapia kestää tyypillisesti 5–20 kertaa ja koulutettu lyhytterapeutti osaa suunnata fokusta haasteiden juurisyihin keskittymättä vain oireisiin. Tällöin myös lyhytkestoisempi terapia suuntautuu pintaa syvemmälle. Tämä mahdollistaa syvemmän ymmärryksen omien haasteiden logiikoista, jolloin aito ja kestävä muutos on mahdollinen.
Yllä avatut tutkimustulokset ovat linjassa myös Howardin ym. (1986) laajan tutkimuskatsauksen kanssa. Tässä todettiin, että 8 istunnon jälkeen noin 50 % potilaista oli mitattavasti parantunut ja 26 istunnon jälkeen noin 75 %. He arvioivat, että enimmillään noin 85 % potilaista hyötyy terapiasta ja että tämä maksimi saavutetaan noin 52 viikoittaisen istunnon jälkeen. On tärkeä huomata, että terapia ei ole ihmelääke, joka auttaa aina ja kaikille.
7 merkkiä siitä, että terapia etenee
Terapian vaikutukset ovat yksilöllisiä, mutta on olemassa joitakin yleisiä merkkejä, jotka voivat kertoa, että olet menossa oikeaan suuntaan:
- Olosi on kevyempi: Tunnet, että taakka harteiltasi on keventynyt.
- Olet onnellisempi: Huomaat, että hymyilet useammin ja nautit elämästä enemmän.
- Olet vähemmän reaktiivinen ja harkitsevampi: Pystyt hallitsemaan tunteitasi paremmin ja toimimaan harkitummin.
- Tunnistat ongelmallista käyttäytymistä itsessäsi: Olet tullut tietoisemmaksi omista ajatus- ja toimintamalleistasi, jotka eivät palvele sinua.
- Pystyt korjaamaan toimintaasi nopeammin: Kun huomaat toimivasi vanhojen, haitallisten kaavojen mukaan, pystyt tietoisesti muuttamaan suuntaa.
- Läheiset huomaavat muutoksen sinussa: Saat palautetta siitä, että olet muuttunut positiivisesti.
- Olet saavuttanut terapiassa asetettuja tavoitteita: Olet edistynyt niissä asioissa, joiden vuoksi hakeuduit terapiaan.
Pitkäkestoinen terapia – harvinaisempaa kuin luullaan
Vaikka pitkäkestoinen terapia voi olla joillekin hyödyllistä, tutkimukset osoittavat, että vain pieni osa asiakkaista käy terapiassa yli vuoden ajan. Esimerkiksi suomalaisen Kelan kuntoutuspsykoterapia-aineiston perusteella vuonna 2018 aloittaneista asiakkaista 46 % kävi terapiassa 21–40 kertaa ensimmäisen vuoden aikana, 34 % toisen vuoden aikana ja 24 % kolmannen vuoden aikana. Tutkimus osoitti myös, että 11–60 käyntikertaa vuodessa tuottivat parhaat tulokset työkykyyn, eikä pidempi terapia tuottanut parempia tuloksia.
Nämä tulokset ovat linjassa myös aiempien tutkimusten kanssa, kuten Howardin ym. (1988) ja Pollakin ym. (1992) tutkimusten kanssa, joissa todettiin, että vain pieni osa potilaista osallistui yli vuoden kestävään terapiaan.
eri reittejä LYHYTterapiaan
Miten lyhytterapiaan pääsee?
- Omakustanteinen lyhytterapia on tyypillinen reitti lyhyeen terapiaan. Valitse tällöin lyhytterapeutti ja varaa ensimmäinen aika helposti ilman lähetettä vaikka samantien. Tärkeintä on ottaa ensiaskel: siitä solmut lähtevät aukeamaan.
Mikäli toivomallasi lyhytterapeutilla ei ole aikoja auki ajanvarauksessa, kannattaa niitä kysyä häneltä suoraan sähköpostitse. - Rahallista tukea vakuutuksesta? Vakuutuksen korvaama lyhytterapia ja lyhytpsykoterapia ovat terapiaa, jonka korvaa esimerkiksi oma sairaskuluvakuutus tai työnantajan tarjoama mielenterveysvakuutus.
- Myös koulutuspsykoterapia saattaa olla sinulle sopiva vaihtoehto. Se on terapiaa, jota tarjoavat psykoterapiaopiskelijat. Psykoterapian tapaan myös koulutusterapiaa on lyhyempää ja pidempää. Tutustu lisää koulutuspsykoterapiaan.
Riippuvuuden pelko terapiassa – todellinen uhka vai harhaluulo?
Monia terapiaa harkitsevia mietityttää, voiko terapeuttiin tulla riippuvaiseksi. Usein tämä pelko yhdistetään terapian kestoon, mutta riippuvuus on enemmänkin laadun kuin määrän kysymys. Toinen voi kokea voimakasta riippuvuutta jo muutaman istunnon jälkeen, kun taas toinen voi käydä terapiassa vuosia säilyttäen terveen itsenäisyyden tunteen.
Riippuvuus liittyy enemmänkin siihen, miten terapiasuhde toimii. Luovuttaako asiakas päätöksentekovallan terapeutille? Vaatiiko terapeutti alistumista määräysvaltaan? Kärsivätkö muut ihmissuhteet, koska asiakkaan kaikki henkinen energia menee terapiaan? Lamaantuuko asiakas viikoiksi, kun terapeutti on poissa? Nämä ovat merkkejä riippuvuudesta.
Ammattitaitoinen terapeutti tunnistaa riippuvuuden merkit ja pyrkii edistämään terveempää terapiasuhdetta, jossa asiakas voi nojata terapeuttiin ilman, että se johtaa voimattomuuteen. Selkeillä rajoilla ja hyvällä kommunikaatiolla terapia voi olla ennemminkin voimaannuttava kokemus kuin riippuvuussuhde.
Heltti – räätälöityä tukea juuri sinun tarpeisiin
Me Heltissä ymmärrämme, että jokainen ihminen ja jokainen terapiaprosessi on erilainen. Siksi tarjoamme räätälöityjä hoitopaketteja, jotka vastaavat juuri sinun tarpeisiisi. Terapeuttimme ovat koulutettuja ammattilaisia, jotka ovat erikoistuneet sekä lyhyt- että pitkäkestoiseen terapiaan.
Oletko valmis ottamaan ensimmäisen askeleen kohti parempaa mielen hyvinvointia?
Viitteet:
- Anderson, E. M., & Lambert, M. J. (2001). A survival analysis of clinically significant change in outpatient psychotherapy. Journal of clinical psychology, 57(7), 875-888.
- Howard, K. I., Kopta, S. M., Krause, M. S., & Orlinsky, D. E. (1986). The dose–effect relationship in psychotherapy. American psychologist, 41(2), 159.
- Howard, K. I., Davidson, C. V., Orlinsky, D. E., & OMahoney, M. T. (1988). Long-term Psychotherapy: Patients. Processes, and Outcome. Rockville, MD: National Institute of Mental Health.
- Laaksonen, M. (2014). Patient suitability for short-term and long-term psychotherapy.kommunikaatio-ongelmien kanssa
Tutustu tämän artikkelin kirjoittajaan
Olen Katri Kanninen, psykologian tohtori, kokenut psykoterapeutti, kouluttajapsykoterapeutti (KAT) ja tietokirjailija.