Ahdistuksen oireet: Mistä tunnistan ahdistuksen?

Samuli Shintami

Jokainen meistä tuntee toisinaan lievää ahdistusta, joka kuuluu osaksi elämää. Toisinaan ahdistus pitkittyy ja alkaa häiritä arkeamme aktiivisemmin. Ahdistus on epämääräinen ja epämiellyttävä olotila, mutta ei varsinainen tunne. Tiesitkö, että ahdistusta tutkittaessa sen takaa löytyy usein pelko?

Jotta osaat tunnistaa arkea rajoittavan ahdistuksen ajoissa ja hakea siihen tarvittaessa apua, tutustutaan tässä artikkelissa yhdessä ahdistuksen erilaisiin oireisiin.

1. Jatkuva huolestuminen ja levottomuus

Yksi ahdistuksen merkittävimmistä oireista on jatkuva huolestuminen ja levottomuus. Tämä voi ilmetä siten, että mielesi pyörii jatkuvasti huolien ympärillä, tunnet olosi levottomaksi ilman selkeää syytä ja sinun on vaikea keskittyä mihinkään. Ahdistus saa aikaan jännittyneisyyttä ja tuntuu kuin odottaisit jotain pahaa tapahtuvaksi.

2. Ahdistuksen fyysiset oireet

Ahdistus ei rajoitu pelkästään mielen alueelle, vaan se voi vaikuttaa myös kehoosi. Yleisiä fyysisiä oireita ovat sydämentykytys, hengenahdistus, päänsärky, hikoilu, vatsavaivat ja lihasjännitys. Jos huomaat näitä oireita ilman selkeää fyysistä syytä, ne voivat viitata ahdistukseen.

“Huolet voivat alkaa pyöriä mielessä, kun päivän tekemiset loppuvat ja väsynyt mieli helposti hukkaa asioiden mittasuhteet ja suurentelee pelkoja.”

3. Ahdistus ja unihäiriöt

Ahdistus saattaa vaikeuttaa nukahtamista tai aiheuttaa heräilyä keskellä yötä. Huolet voivat alkaa pyöriä mielessä, kun päivän tekemiset loppuvat ja väsynyt mieli helposti hukkaa asioiden mittasuhteet ja suurentelee pelkoja. Unihäiriöt voivat olla merkki siitä, että mielesi on jatkuvassa valppaudessa ja stressissä. Unen laadun heikentyminen voi entisestään pahentaa ahdistusta.

4. Välttelykäyttäytyminen

Ahdistus saa meidät usein välttelemään tilanteita tai asioita, jotka aiheuttavat meille pelkoa tai ahdistusta. Tämä voi johtaa esimerkiksi sosiaaliseen eristäytymiseen tai työn, opiskelun tai muiden tärkeiden asioiden välttelyyn, mikä lopulta entisestään lisää ahdistusta. Jos huomaat vältteleväsi asioita, jotka aiemmin eivät tuottaneet ongelmia, voi tämä olla merkki ahdistuksesta.

5. Liiallinen itsekritiikki

Ahdistus voi lisätä itsekritiikkiä ja itsen arvostelua. Olet ehkä alkanut miettiä jatkuvasti omia virheitäsi ja epäonnistumisiasi tai alkanut arvostella itseäsi ankarasti. Toisaalta itsekritiikki voi myös näyttäytyä syyllisyytenä asioista, joita et ole edes tehnyt tai joista et ole vastuussa. Tämä liittyy usein epärealistiseen vastuuntuntoon ja tarpeeseen miellyttää muita. Liiallinen itsekritiikki voi heikentää itsetuntoasi ja lisätä ahdistuksen tunnetta.

6. Pakko-oireet

Joskus ahdistuksen yhteydessä voi esiintyä pakko-oireita, kuten pakonomaisia ajatuksia tai toistuvia rituaaleja. Nämä voivat liittyä esimerkiksi tiettyjen asioiden tarkisteluun tai joidenkin tilanteiden tai esineiden välttelyyn. Oireet voivat olla keino yrittää hallita ahdistusta, mutta ne usein myös pahentavat tilannetta. Vaikka pakko-oireiden sisältö tuntuisikin itsestä oudolta tai kiusalliselta, ei niitä tarvitse hävetä esimerkiksi avun hakemisen yhteydessä.

7. Ahdistuskohtaukset

Ahdistus voi ilmetä myös äkillisinä ja voimakkaina ahdistuskohtauksina. Nämä kohtaukset voivat sisältää voimakasta pelkoa, sydämentykytystä, hikoilua ja paniikkia. Ahdistuskohtaukset voivat tulla yllättäen ja ilman selkeää syytä, minkä takia ne saattavat tuntua pelottavilta ja hallitsemattomilta. Ahdistuskohtaus ei kuitenkaan ole vaarallinen ja se menee ohi, vaikka ahdistuksen hetkellä ei siltä tuntuisikaan.

NÄIN TUNNISTAT AHDISTUKSEN

Ahdistuksen oireet

Tämän listan avulla voit pyrkiä tunnistamaan arkea häiritsevän ahdistuksen oireita mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Ahdistus voi vaihdella voimakkuudeltaan ja eri ihmisillä se voi ilmetä eri tavoin. Jossakin elämäntilanteessa ahdistus voi yllättäen lisääntyä ja sitten mennä ohi. Se on osa normaalia elämää ja siltä ei voi kokonaan välttyä.

  1. Jatkuva huolestuminen ja levottomuus
  2. Fyysiset oireet
  3. Unihäiriöt
  4. Välttelykäyttäytyminen
  5. Liiallinen itsekritiikki
  6. Pakko-oireet
  7. Ahdistuskohtaukset

Joskus ahdistuksen helpottaminen voi edellyttää pienempiä tai suurempia elämänmuutoksia, joskus kärsivällisyyttä. Toisinaan taas riittää, kun kertoo voinnistaan läheisille ja saa heiltä tukea. On kuitenkin tilanteita, joissa myös ammattilaisen apu on tarpeen ja siihen kannattaa rohkeasti tarttua. Älä siis jää yksin ahdistuksesi kanssa – apua on tarjolla, ja voit oppia elämään ahdistuksen kanssa tasapainoista ja hyvää elämää!


Tutustu tämän artikkelin kirjoittajaan

Olen Samuli Shintami ja työterveyspsykologina kohtaan ahdistuneita ihmisiä työssäni päivittäin. Erityisosaamisalueitani ovat neuropsykologisten teemojen lisäksi muun muassa ahdistuksen säätely, tietoisuustaidot, mindfulness ja uni.