Miten masennus vaikuttaa arkeen?

Samuli Shintami

Masennus voi vaikuttaa monin eri tavoin arkeemme ja vaikutukset voivat olla hyvin yksilöllisiä. Masennus voi tuntua mustalta pilveltä, joka varjostaa päiväämme tai pimeältä tunnelilta, joka ei ota loppuakseen. Tämä artikkeli auttaa sinua tunnistamaan masennuksen mahdollisia vaikutuksia ja antaa vinkkejä niiden lievittämiseen.

Muistathan myös matalalla kynnyksellä hakea apua ammattilaiselta.

1. Energian puute ja väsymys

Vaikutus: Masennus voi tehdä sinusta väsyneen ja voimattoman.

Jos huomaat, että masennus vie sinulta energian, pyri kiinnittämään huomiota terveellisiin elämäntapoihin. Riittävä uni, terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta voivat auttaa lisäämään energiaasi. Masentuneena levon lisääminen ei lisääkään energiaa, vaan aktiivisuus ja toiminta.

2. Motivaation puute

Vaikutus: Masennus voi viedä motivaation tekemiseen.

Motivaation puute on yksi masennuksen yleisimmistä vaikutuksista. Voi olla vaikea keksiä syitä tehdä asioita ja tarttua toimeen. Ota pieniä tavoitteita, ja palkitse itseäsi saavutuksista. Keskity askel askeleelta etenemiseen ja muista, että se riittää. Ehkä voit saada jonkun läheisen mukaan tueksi tai seuraksi? Usein tekemisen jälkeen on parempi olo kuin sitä ennen. Yritä kiinnittää tähän huomiota.

3. Sosiaalinen vetäytyminen

Vaikutus: Masennus voi saada sinut vetäytymään sosiaalisista tilanteista.

Vaikka houkutus vetäytyä olisikin suuri, yritä pysyä yhteydessä ystäviisi ja perheeseesi. Vetäytyminen todennäköisesti vain pahentaa vointiasi. Ehdota pieniä tapaamisia, vaikka ne tuntuisivatkin aluksi vaikeilta. Muista, että sinun ei tarvitse olla hauskaa seuraa tai viihdyttää ketään. Pelkkä yhdessä oleminen on arvokasta.

4. Nukkumisen vaikeudet

Vaikutus: Masennus voi aiheuttaa univaikeuksia.

Jos nukkuminen on vaikeaa, luo säännöllinen nukkumaanmenorutiini ja rajoita kofeiinin käyttöä. Ruudun katsomisen sijaan kannattaa iltaan ottaa jotakin sinua rauhoittavaa tekemistä ja joskus rentoutumisharjoitukset voivat olla tässä tukena. Muista, että aktiivisuus päivällä auttaa myös nukahtamisessa ja parantaa unen laatua eli muista ainakin lähteä kotoa. 

“Kirjoita tehtävälista päivittäisistä tehtävistäsi ja jaa ne pienempiin, helpommilta tuntuviin osiin. Pienet askeleet voivat auttaa sinua arkirutiinien ylläpitämisessä ja arjen velvollisuuksien hoitamisessa. “

5. Arjenhallinnan ja päätöksenteon vaikeudet

Vaikutus: Masennus voi tehdä keskittymisestä ja päätöksenteosta hankalaa.

Kirjoita tehtävälista päivittäisistä tehtävistäsi ja jaa ne pienempiin, helpommilta tuntuviin osiin. Pienet askeleet voivat auttaa sinua arkirutiinien ylläpitämisessä ja arjen velvollisuuksien hoitamisessa. Tasainen arkirytmi, pienet onnistumiset ja arjen sujuminen taas tukevat hyvinvointiasi.

6. Negatiiviset ajatukset ja itsekritiikki

Vaikutus: Masennus voi lisätä negatiivisia ajatuksia ja itsekritiikkiä.

Tiedosta negatiiviset ajatukset, ja muista että synkkäkin ajatus on pelkkä ajatus, eikä tosiasia. Jos huomaat ankaraa itsekritiikkiä, yritä olla itsellesi ystävällinen ja muista, että jokainen tekee virheitä. Toisaalta masennus voi herättää myös voimakastakin ärtymistä ja kiukkua muita kohtaan. Tämä voi värittää arkea niin kotona kuin töissäkin.

7. Fyysiset oireet

Vaikutus: Masennus voi aiheuttaa fyysisiä oireita, kuten päänsärkyä tai ruoansulatusvaivoja.

Jos koet jatkuvia fyysisiä oireita, keskustele niistä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Oireet saattavat olla osa masennusta, ja ammattilainen voi auttaa niiden lievittämisessä.

tunnista masennus

Miten masennus voi vaikuttaa sun arkeen?

Esimerkiksi näistä merkeistä saatat tunnistaa masennuksen:

  1. Energian puute ja väsymys
  2. Motivaation puute
  3. Sosiaalinen vetäytyminen
  4. Nukkumisen vaikeudet
  5. Arjenhallinnan ja päätöksenteon vaikeudet
  6. Negatiiviset ajatukset ja itsekritiikki
  7. Fyysiset oireet

Vaikka juuri nyt ei tuntuisikaan siltä, muista, että masennus on hoidettavissa ja voit saada siihen apua. Älä siis epäröi hakeutua avun piiriin, jos koet masennuksen vaikuttavan arkeesi. Pienet askeleet kohti parempaa mielenterveyttä voivat olla vaikutuksiltaan suuria.


Tutustu tämän artikkelin kirjoittajaan

Olen Samuli Shintami ja työterveyspsykologina kohtaan masentuneita ihmisiä työssäni päivittäin. Erityisosaamisalueitani ovat neuropsykologisten teemojen lisäksi muun muassa ahdistuksen säätely, tietoisuustaidot, mindfulness ja uni.