Psykoterapeutin valinta on tärkeä päätös, sillä terapeutin kanssa luodaan luottamuksellinen ja henkilökohtainen suhde. Usein psykoterapiaan mennään omalla rahalla, ja panostus voi olla merkittävä. Sopivan terapeutin löytäminen voi tuntua haastavalta, mutta kokosimme seuraavat vinkit avuksesi:
1. Selvitä omat tarpeesi
- Mieti, minkälaista apua tarvitset. Onko kyseessä tietty ongelma, kuten ahdistus tai masennus, vai haluatko yleistä tukea elämäntilanteeseesi?
- Pohdi, millainen terapeutti sopisi sinulle. Haluatko jonkun, joka on lämmin ja empaattinen, vai jonkun, joka on suorapuheisempi ja haastavampi?
- Onko sukupuolella tai iällä väliä?
- Entä haluatko, että terapeutilla on ymmärrystä kulttuuristasi tai uskonnostasi? Myös erilaiset diversiteettiymmärrykset voivat olla joillekin tärkeitä.
- Mieti, millainen terapiasuuntaus voisi sopia sinulle. Eri terapiasuuntauksilla on erilaisia lähestymistapoja ja menetelmiä.
2. Etsi tietoa eri terapeuteista
- Tutustu terapeuttien verkkosivuihin ja esittelyihin.
- Voit myös kysyä suosituksia ystäviltäsi, perheenjäseniltäsi tai lääkäriltäsi.
- Tarkista terapeutin koulutus ja kokemus. Suomessa psykoterapeutin ammatti on laillistettu, joten varmista, että terapeutilla on Valviran myöntämä oikeus käyttää psykoterapeutin ammattinimikettä.
Mistä löytää terapeutteja, joilla on vapaita aikoja?
Löydät meiltä Heltistä lähes 100 psykoterapeuttia ja psykologitaustaista lyhytterapeuttia. Olemme valinneet heidät huolella, jotta voit luottaa, että heistä jokaisen taustat ja soveltuvuus ovat korkeatasoiset. Lisäksi tuemme terapeuttejamme muun muassa laadukkaalla, säännöllisellä työnohjauksella sekä erilaisilla täydennyskoulutuksilla.
Alta pääset tutustumaan terapeutteihimme ja rajaamaan hakuasi sijainnin, kielen, terapiamuodon ja erikoistumisalueen suhteen.
3. Varaa tutustumiskäynti
- Ensimmäisellä kerralla kuulostellaan molemminpuolin, mistä on kyse ja tuntuuko yhteinen työskentely mahdolliselta.
- Tutustumiskäynnillä voit kysyä terapeutilta esimerkiksi hänen työskentelytavoistaan, kokemustaustastaan ja siitä, miten hän ajattelee, että hän voisi auttaa sinua.
- Kiinnitä huomiota siihen, miten terapeutti saa sinut tuntemaan olosi. Tuntuuko hän luotettavalta ja empaattiselta? Onko sinulla tunne, että voisit puhua hänelle avoimesti?
Luota vaistoosi: Tärkeintä on, että sinusta tuntuu hyvältä terapeutin kanssa.
4. Luota vaistoosi
- Tärkeintä on, että sinusta tuntuu hyvältä terapeutin kanssa. Usein jo ensimmäisellä kerralla tietää, jos kemiat toimivat riittävällä tasolla.
- Älä pelkää vaihtaa terapeuttia, jos ensimmäinen valinta ei tunnu oikealta. Jos puolestaan olet ihminen, jonka on vaikea luottaa uusiin ihmisiin, voi olla, ettei tilanne parannu terapeuttia vaihtamalla.
Miten valita terapeutti?
1. Selvitä omat tarpeesi
Pohdi minkälaiset asiat ovat sinulle tärkeitä terapeutissa? Ehkä toivot hänen olevan lämpimän myötätuntoinen ja aktiivinen. Ehkä sinulle on tärkeää terapeutin sukupuoli tai ikä? Tai ehkä toivot erikoisosaamista johonkin tiettyyn mielen haasteeseen liittyen?
2. Etsi tietoa eri terapeuteista
Vastauksia kysymyksiisi löydät terapeuttien profiileista, mutta myös esimerkiksi sähköpostitse kysymällä kiinnostavilta terapeuteilta suoraan. Heltin terapeuttien sähköpostiosoitteet löydät helposti kunkin terapeuttiprofiilista nimen alta.
Samalla kannattaa kysyä, onko terapeutilla vapaita aikoja tai missä ajassa terapiapaikkoja olisi mahdollisesti vapautumassa. Näin saat samalla selville, voisitko joidenkin viikkojen tai kuukausien odotuksella päästä terapeutille, jolla ei ole juuri nyt vapaita aikoja.
3. Varaa tutustumiskäynti
Kaikki ei selviä sähköpostitse. Henkilökemioiden kohtaaminen terapeutin kanssa on tärkeää ja tämän selvittämiseksi kannattaa käydä noin 1–3 eri terapeutin luona tutustumiskäynnillä.
4. Luota vaistoosi
Toisinaan jo ensimmäisen terapeutin kohdalla tulee riittävän varma olo, eikä muita käyntejä tarvita. Toisaalta kannattaa muistaa, että täydellistäkään terapeuttia ei tule löytymään. Kannattaa siis luottaa omaan vaistoon: Tuntuuko olo hänen kanssaan hyvältä? Voisitko ajatella luottavasi häneen luottamuksen hiljalleen rakentuessa?
Tutustu tämän artikkelin kirjoittajaan
Olen Katri Kanninen psykologian tohtori, kokenut psykoterapeutti, kouluttajapsykoterapeutti (KAT) ja tietokirjailija.