Aistiyliherkkyys: miten säädellä aistikuormaa?

withHeltti

Jos huomaat, että melu, kirkkaat valot tai vaatteidesi saumat rasittavat sinua, hermot kiristyvät ja olet lopulta ihan puhki, saatat olla aistiyliherkkä.

Kaikki meistä kuormittuvat joskus aistiärsykkeistä, kuten pitkään jatkuneesta melusta tai väsyneenä häiritsevän kirkkaista valoista tai epämukavan kankaan tekstuurista. Aistiyliherkillä aistimukset ovat kuitenkin todella voimakkaita, eikä esimerkiksi taustamelun suodattaminen välttämättä onnistu, vaan kaikki ympäröivä häly kuuluu läpi. Lisäksi monien aistiyliherkkien aistit saattavat olla hyvin herkkiä havaitsemaan myös pieniä ärsykkeitä, joita muut eivät edes huomaa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi tietokoneen tuuletin, reitittimen ääni tai lampun särinä.

Voimat kuluvat nopeasti, kun ärsykkeitä yrittää vain sietää ja altistumisen jälkeen on aivan loppu. Autismikirjolaisista n. 90 % ja ADHD-ihmisistä 40 % on aistikäsittelyn poikkeavuuksia, mutta aistiyliherkkyyttä on myös monilla muilla. Aistiyliherkkyys on tavallista myös muissa aisteissa ja osalla on myös aistialiherkkyyttä tai aistihakuisuutta.

3 vinkkiä ympäristön tuunaamiseen!

  1. Säädä valaistus sinulle sopivaksi. Monet laittavat automaattisesti kaikki valot päälle, eikä ihmisille tule edes mieleen, että se voisi häiritä. Myös puhelimen ja tietokoneen näyttöjen värilämpötilaan pystyt halutessasi vaikuttamaan esimerkiksi lämpimämmällä yötilalla tai muuten silmiä miellyttävämmällä sävyllä.
  2. Rauhoita tila visuaalisesta sälästä. Työskentelytilasta kannattaa usein tehdä sellainen, että se mitä edessäsi näet, on aistimuksena rauhallinen. Työpaikalla tämä voi tarkoittaa sopivaa työpistettä tai vaikka sermien käyttöä.
  3. Poista tarpeen mukaan häiritsevät äänet ympäristöstä ja nosta asia puheeksi: sammutetaan valmiustilasta laitteet jotka hurisevat, taustamusiikit, suljetaan avoimet ovet ja ikkunat.

Miten vähentää ja säädellä aistikuormaa?

  1. Käytä apuvälineitä, kuten valoa suodattavia laseja, kuulokkeita ja kuulosuojaimia. Monet saavat niistä valtavan avun. Voit ottaa rohkeasti puheeksi, miksi hyödyt niistä. Kukaan ei hyödy siitä, että kuormitut turhaan!
  2. Muista ottaa aikaa palautumiseen, esim. ota hiljaisia aistilepohetkiä pitkin päivää. Kannattaa myös suunnitella päivät niin, että siellä on tilaa palautumishetkille.
  3. Opettele tunnistamaan omat kuormittumisen merkit ja kuuntele niitä. Vaikka läheisiäsi melu ei häiritsisi, niin sinua se voi todella kuormittaa ja jälleen kerran: kukaan ei hyödy siitä, että kuormitut turhaan! Eli jos tunnet, että on aika lähteä tai ottaa tauko, niin sinulla on oikeus siihen.

Poimi tästä vinkit

Miten helpottaa aistiyliherkkyyttä?

Aistiyliherkkyys voi olla hyvin raskasta, mutta onneksi monet keinot sen helpottamiseen ovat hyvin yksinkertaisia ja ilmaisia tai edullisia! Itsensä moittimisen tai kuormituksen vähättelyn sijaan kannattaa kiinnittää huomiota ympäristön muokkaamiseen esimerkiksi seuraavin keinoin:

  • Valaistus: jos kirkkaat valot lisäävät aistikuormaasi, sammuta turhat valot ja hanki tarvittaessa himmeämpiä ja/tai lämpimämpiä sävyjä valaisimiin
  • Rauhoita tila turhasta sälästä: jos sotku ja tavarapaljous kasvattavat aistikuormaasi, kiinnitä siivoamiseen ja rauhoittavaan ympäristöön erityistä huomiota
  • Rauhoita äänimaailmaa: jos ympäristön hälinä häiritsee, pyri sulkemaan avonaiset ikkunat ja minimoimaan taustahälyä
  • Löydä apuvälineet: moneen aistiyliherkkyyteen on helpottavia apuvälineitä, kuten vastamelukuulokkeita tai sinistä valoa suodattavia silmälaseja.
  • Muista palautuminen: jos palautuminen helposti unohtuu, kokeile kalenteroida itsellesi aikaa levolle ja kiireettömyydelle
  • Opettele tunnistamaan kuormittumisen merkkejä: kun tunnet ja tunnistat omaa kuormittumistasi paremmin, on myös helpompi ottaa siitä tarvittaessa taukoja.

Aistiyliherkkyys on yleistä muun muassa autismikirjolaisilla ja ADHD-ihmisillä. Mikäli kaipaat tukea neurokirjon haasteisiin, voit tutustua alta terapeutteihimme, joiden erikoisosaamista nämä teemat ovat.


Tutustu tämän artikkelin kirjoittajaan

Olen Samuli Shintami ja työterveyspsykologina erityisesti neurokirjon kysymykset, kuten ADHD ja autismikirjo, ovat lähellä sydäntäni.

Muita erityisosaamisalueitani ovat mm. työuupumus, keskittyminen ja aikaansaaminen, ahdistuksen säätely, tietoisuustaidot ja uni.