10 asiaa joita välttää parisuhteessa

withHeltti

Hyvä parisuhde on vaalimisen arvoinen asia, mutta se edellyttää, että kummatkin osapuolet tekevät suhteen eteen töitä. Kumppanin kanssa ei tarvitse olla kaikesta samaa mieltä, ja ajoittaiset kiistat parisuhteessa ovatkin normaaleja. On kuitenkin olemassa asioita, joita olisi hyvä välttää, jotta parisuhde pysyy kestävänä ja turvallisena. Näitä kymmentä asiaa olisi hyvä välttää parisuhteessa: 

1. Mykkäkoulu  

Suomalaiselle kulttuurille tyypillinen puhumaton perhekulttuuri voi olla laukaisevana tekijänä sille, että kumppanisi putoaa takaisin oman perheen toksiseen ilmapiiriin ja muistoihin. Mykkäkoulu aiheuttaa ahdistusta molemmille osapuolille ja saattaa kumppanisi turvattomaksi sekä etäännyttää pariskuntaa. Konfliktitilanteet vaativat kommunikaatiota ja ilman sitä riita tulee todennäköisemmin jatkumaan, sillä toiselle ei anneta tilaa keskustella ja ratkaista ongelmaa. 

2. Asioista puhumisen välttely 

Vaikeilta tuntuvat keskustelut on helppo välttää sanomalla, kuinka “kaikki on ihan hyvin” tai “ei minua vaivaa mikään.” Toinen keino on poistua paikalta kumppanin aloittaessa keskustelun tai olla vastaamatta kumppanin tekstiviesteihin. Asioista puhumisen välttely kuitenkin aiheuttaa kumppanille ahdistusta ja epävarmuutta sekä tunteen siitä, että toinen ei ole halukas tekemään töitä asioiden edistämiseksi. Asioiden hautominen saa kumppanin luomaan omia, usein virheellisiä, johtopäätöksiä parisuhteesta ja toisen osapuolen käytöksestä.  

3. Turhien riitojen aloittaminen 

Vaikka asioista on tärkeää puhua, on kuitenkin myös hyvä miettiä, mitkä asiat ovat riitelyn arvoisia. Jatkuvan riitelyn taustalla on usein ongelmia, joista kumpikaan osapuoli ei halua puhua tai joita ei tiedosteta. Näitä asioita voi olla esimerkiksi huomionhaluisuus, mustasukkaisuus, luottamusongelmat tai tunne siitä, että ei tule ymmärretyksi suhteessa. Tämän seurauksena pienikin erimielisyys voi laukaista voimakkaan puolustusreaktion, jolloin tilanne eskaloituu riidaksi. 

4. Kumppanin vertaaminen entiseen kumppaniin 

Turvallisuus on hyvän parisuhteen perusta. Kumppanin vertailu aiempiin kumppaneihin saattaa tämän epävarmaan asemaan, joka aiheuttaa tälle ahdistusta. Se saa myös kumppanin tuntemaan riittämättömyyden tunnetta – tarvetta muuttua, jotta voisi olla yhtä hyvä, kuin tämä entinen kumppani. Älä siis vihjaile kumppanillesi siitä, kuinka edellinen kumppanisi teki asioita paremmin. 

5. Heikkouksien käyttäminen aseena 

Riitatilanteissa kumpikin osapuoli tuntee itsensä haavoittuvaiseksi, minkä vuoksi koetaan tarvetta puolustaa itseä – keinoin minä hyvänsä. Tämän seurauksena isketään herkästi kumppanin “heikkoihin” kohtiin itsensä puolustamiseksi – esimerkiksi epävarmuuksiin tai vanhoihin vastoinkäymisiin. Henkilökohtaisuuksiin meneminen loukkaa kumppania ja saattaa pahentaa riitatilannetta entisestään.

6. Kumppanin kustannuksella vitsailu 

Pieni kiusoittelu on tärkeä keino terveen parisuhteen rakentamiseksi. Kuitenkin, jos haluat vitsailla kumppanisi kustannuksella, tee se hyvän maun rajoissa. Esimerkiksi kumppanin epävarmuuksiin vetoamista tulee välttää, sillä se voi saada toisen tuntemaan epävarmaksi itsestään. Varsinkin julkisella paikalla vitsailun kanssa tulee olla varovainen, jotta kumppani ei tunne itseään häpäistyksi. 

7. Sanojen “aina” ja “ei koskaan” käyttö riitatilanteissa 

Kumppanin syyttely siitä, kuinka hän käyttäytyy “aina” samalla tavalla tai “ei koskaan” toimi näin ei ole paras tapa aloittaa keskustelua. Tällainen absoluuttinen syyttely saa helposti kumppanin puolustusasemaan, eikä johda kypsään tai rakentavaan keskusteluun. Syyttelyn sijaan (“sinä teet aina näin”) on hyvä vedota omiin tunteisiin, esimerkiksi “minusta tuntuu pahalta, kun teet näin.”

8. Anteeksipyynnön ja oman vastuunoton välttely 

Parisuhteessa tapahtuu jatkuvasti lähentymistä ja etääntymistä, mikä on luonnollista. Kaikilla on huonoja päiviä, ja herkästi sen varjolla saatetaan käyttäytyä ilkeästi tai välinpitämättömästi omaa kumppania kohtaan. Huonoista päivistäkin olisi kuitenkin hyvä osata ottaa vastuuta. On tärkeää osata reflektoida omaa käytöstä ja tarvittaessa pyytää anteeksi matalallakin kynnyksellä. 

9. Vanhoihin riitoihin palaaminen 

Selvitetyt riidat on hyvä jättää menneisyyteen. Niitä ei kuulu käyttää riitatilanteissa aseena toista vastaan, esimerkiksi oikeuttamalla omaa käytöstä sillä, että “sinäkin toimit samalla tavoin kaksi vuotta sitten.” Tämä voi herkästi johtaa riidan eskaloitumiseen ja kummankin osapuolen yrityksiin “voittaa toinen” palaamalla yhä useampaan vanhaan riitaan. 

10. Yritykset muuttaa kumppania 

Riidat syntyvät usein ristiriidoista ja erimielisyyksistä. Parisuhteen osapuolet voivat olla piirteiltään hyvinkin erilaisia, ja usein konflikteja syntyykin esimerkiksi persoonallisuuksien ristiriidoista. Pariskunnalla voi olla myös eriäviä mielipiteitä esimerkiksi tavoista ja tarpeista. Toinen voi haluta enemmän aikaa yksin samalla, kun toinen kaipaisi jatkuvaa yhdessäoloa. Tällaisissa tilanteissa ei tule yrittää muuttaa kumppania, vaan pyrkiä yhteiseen ratkaisuun, joka tyydyttää kumpaakin osapuolta. 

Artikkelin on kirjoittanut psykologiharjoittelija Juuli Jylhä Katri Kannisen reelsin pohjalta.

Tietoa kirjoittajasta Katri Kanninen

Psykologian tohtori, psykologi, kouluttajapsykoterapeutti (KAT)