Ymmärrä syvemmin riippuvuuksia

Katri Kanninen

Riippuvuus voi olla kuin taikapiiri, joka vetää ihmisen mukaansa ja saa unohtamaan kaikki muut asiat elämässä. Riippuvuus voi muodostua käytännössä mihin tahansa sellaiseen asiaan, joka on joskus tuottanut voimakkaan helpotuksen vaikeaan olotilaan tai tilanteeseen, johon ei muuten ole löytynyt ratkaisua.

Ihminen voi olla riippuvainen päihteistä, lääkkeistä, seksistä, pornosta, pelaamisesta, seksistä, syömisestä, laihduttamisesta jne. Saattaa tuntua siltä, että riippuvuudesta irrottautuminen on mahdotonta, mutta se ei ole totta. Jos tunnet, että riippuvuutesi vaikuttaa elämääsi negatiivisesti, on ehkä oikea aika hakea apua.

Miten riippuvuus syntyy?

Erilaiset riippuvuudet voivat juontaa juurensa psyykkiseen pahoinvointiin ja pyrkimykseen ratkaista vaikeita tunnetiloja. Alun perin ne ovat saattaneet tarjota helpotusta tai mielihyvää, mutta ajan myötä ne voivat muuttua vahingollisiksi ja jopa henkeä uhkaaviksi riippuvuuksiksi.

Riippuvuudet voivat muodostua melkein mistä tahansa, mikä on kerran tarjonnut helpotusta vaikeaan tilanteeseen. Aivoissa syntyy yhteys mielihyvän ja riippuvuuden kohteen välille, mikä saa meidät pyrkimään ratkaisemaan kaikki ongelmamme samalla tavalla. Hyvinvointia edistävän ja tuhoisan riippuvuuden välinen raja voi olla häilyvä, ja se voi ylittyä huomaamatta.

Biologisesti tarkasteltuna riippuvuus voi juurtua syvemmälle. On esitetty, että joillakin ihmisillä syntyy stressitilanteessa erityisen suuri tarve saada aikaan mielihyvävaikutus aivoissa esimerkiksi päihteen avulla. Tämä voi liittyä aivojen palkitsemisjärjestelmän toimintaan, joka reagoi mielihyvää tuottaviin aineisiin ja toimintoihin. Kun riippuvuus tästä mielihyvävaikutuksesta muodostuu, se voi olla vaikea voittaa.

“Riippuvuuskäyttäytyminen voi auttaa järjestämään sisäisen kaaoksen tai toimia rauhoittajana, kun sisäinen rauhoittava ääni puuttuu.

Riippuvuus voi tuntua hetkellisesti ratkaisulta, mutta se perustuu vääristyneelle liittymisen ja yhteyden illuusiolle.”

Riippuvuuskäyttäytyminen voi auttaa järjestämään sisäisen kaaoksen tai toimia rauhoittajana, kun sisäinen rauhoittava ääni puuttuu. Riippuvuus voi tuntua hetkellisesti ratkaisulta, mutta se perustuu vääristyneelle liittymisen ja yhteyden illuusiolle.

Riippuvuuksista voi seurata pitkän aikavälin haittaa, ja ne voivat rajoittaa elämääsi. Vaikka täydellinen vapaus kaikista riippuvuuksista voi olla ihannetila, se voi olla käytännössä saavuttamaton. Meillä kaikilla on omat tapamme säädellä itseämme ja omaa oloamme.

Olenko riippuvainen?

Riippuvuuden raja voi ylittyä, kun et pysty olemaan erossa riippuvuuden kohteesta ilman kohtuutonta ahdistusta. Yksi merkki riippuvuudesta ilmenee siis siinä, pystytkö olemaan erossa esimerkiksi juomisesta tai työnteosta ilman merkittävää ahdistusta.

Mikäli kykenet pitämään taukoja esimerkiksi työnteossa, joudut säätämään omaa aktiivisuuttasi muilla keinoin, jolloin samalla herää kysymys siitä, oletko todella löytänyt pysyvää onnea ja tyydytystä jatkuvasta työskentelystä.

Miten parantua addiktiosta?

Ensimmäinen askel on tunnistaa ongelma ja olla valmis harkitsemaan muutosta. Muutoksen ajoitus ei aina ole yksinkertaista, ja joskus sinun on odotettava, kunnes haitat ylittävät hyödyt. Tahdonvoimaa tarvitaan, mutta se ei riitä yksistään ratkaisemaan elämän suuria, tunnepitoisia kysymyksiä turvasta, välittämisestä, yhteenkuuluvuudesta tai itsemääräämisoikeudesta eli niistä pulmista, joita moni tiedostamattaan pyrkii ratkaisemaan riippuvuuksiensa avulla.

“Sinun ei tarvitse taistella tätä taistelua yksin. Muutos on mahdollinen, ja se voi olla ensimmäinen askel kohti terveempää ja onnellisempaa tulevaisuutta.”

Riippuvuuden tukeminen ja siitä irrottautuminen voi olla haastavaa, mutta apua on saatavilla. Joissain riippuvuuden elinkaaren vaiheissa siihen voi olla lähes mahdoton puuttua. Toisina aikoina muutosvalmius ja motivaatio riippuvuudesta irrottautumiseen on suurempi.

Jos tunnet, että et pysty hallitsemaan riippuvuuttasi yksin, älä epäröi hakea apua ammattilaisilta. He voivat tarjota sinulle työkaluja ja tukea, jotta voit irtautua riippuvuuden taikapiiristä ja aloittaa uuden elämän. Sinun ei tarvitse taistella tätä taistelua yksin. Muutos on mahdollinen, ja se voi olla ensimmäinen askel kohti terveempää ja onnellisempaa tulevaisuutta.

Poimi tästä talteen

Voiko addiktiosta parantua?

Addiktiosta voi parantua, eikä riippuvuus automaattisesti hallitse tulevaisuuttasi. Parantumista tukevat muun muassa seuraavat tekijät.

  • Tunnista ongelma: Parantuminen edellyttää, että tunnistat ongelman ja olet valmis harkitsemaan muutosta. Muutoksen ajoittaminen ei ole aina yksinkertaista ja toisinaan on odotettava, että haitat ovat hyötyjä isommat.

  • Hae apua: Riippuvuudesta irti pääsemisessä voi olla erityisen hyödyllistä hakea apua, jos koet, ettet pysty hallitsemaan riippuvuuttasi yksin. Apua on saatavilla monessa eri paikassa ja muun muassa Päihdelinkin sivuille on koottu erilaisia auttavia tahoja. Myös lyhytterapiaa voi harkita riippuvuuden selättämisen tueksi.


Tutustu tämän artikkelin kirjoittajaan

Katri Kanninen on psykologian tohtori, kokenut psykoterapeutti, kouluttajapsykoterapeutti (KAT) ja tietokirjailija.